Kitap incelemesi: Oksana Vasyakina’dan “Yara”

dunyadan

Aktif Üye
YARAOksana Vasyakina tarafından. Elina Alter’in çevirisi.

Oksana Vasyakina’nın ilk romanı Yara, hem methiye hem de eve dönüş niteliğindeki bir yolculuğu anlatıyor. Yazar gibi ödüllü bir Rus şair ve LGBTQ aktivisti olan Oksana Vasyakina adlı kahramanı, annesi Angella’nın meme kanserinden ölümünü izliyor. Oksana şimdi annesinin küllerini Batı Rusya’daki bir bozkır kasabasından 3000 mil uzakta, memleketi olan Sibirya taygasındaki sanayi şehri Ust-Ilimsk’e taşıyor.

Vasyakina, “Yürürken üzerimde trompet sesi duyulacağını sanıyordum” diye yazıyor. “Cenaze hatibi Charon, Persephone gibi davrandım. Cehenneme gittim.”

Kesinlikle “Yara”nın yeniden ele aldığı aile geçmişi cehennem gibi, “yoksulluk, çevre sorunları, alkol ve kötü davranış kalıplarıyla” renklendirilmiş. Aile reisleri sert, becerikli kadınlardır ve her biri, paralarını çalan ve onları döven “kötü, içkici, aldatan bir koca” tarafından alaşağı edilir. Oksana’nın kendi babası, AIDS’ten ölen eroin bağımlısı bir çapkındı. Sesi düzgün olan tek adam – Oksana’nın büyük büyükannesinin sevgilisi – Stalin’in Büyük Teröründe karşı-devrimci olarak vurulmuştu. Oksana’nın kuzeni Valya, “Kadın düzeyinde hepimiz lanetliyiz” diye bitiriyor; Oksana’nın lezbiyen olarak bu lanetten kaçmaya çalıştığından şüpheleniyor – “bu da benim kadın olmadığım, bir nevi yarı erkek olduğum anlamına geliyor , veya “yarı kadın veya yarı çocuk.”

Bir kadını kadın yapan şeyin ne olduğu Vasyakina’nın romanındaki temel sorudur. Kızına göre Angella “gerçek bir kadındı. Oksana’ya göre “kadın-kadın”, “bir doktor için ölümün eşiğinde beklerken bile, yedi kiloluk silikon göğüs protezini takmak için doktorun kazanması için yardım isteyen” kişidir. “Onun bütün olmadığını görmüyorum.”

“Bir eş-karının” aynı zamanda, ister istismarcı kocalar ister geçici sevgililer olsun, kendi çocuklarına annelik yapmak için erkeklere çok fazla odaklanan kişi olduğunu öğreniyoruz; bu, kız çocuklarının terk edilme, kayıp ve kendinden nefret etme sorunlarıyla dolu olmasına neden olan nesiller arası bir ihmal modelidir. perili. Dolayısıyla Angella’nın kesilmiş göğsündeki yara, Oksana’nın kendisini kabul etmeyi reddeden bir anneye duyduğu “vahşi, karşılıksız aşkının” metaforik yarasını yansıtıyor: Angella’nın kızını bir gemide yelken kampına göndermesi gibi kara komik aksanlarla ortaya çıkan bir duyarsızlık. gömleği Titanik filminden bir fotoğrafla süslenmişti.

Özellikle edebiyatta bir yolculuk nadiren doğrusaldır. Yazar, “Yara”nın “suya atılan bir kaya” gibi yapılandırıldığını ve “küçük hikayelerden oluşan halkalar” halinde ortaya çıktığını açıklıyor. Bu “yüzükler”, Oksana’nın yolculuğunda karşılaştığı karakterleri de içeriyor – onu krematoryuma götüren ve Batı menekşelerinin aksine “Rus çocuklarımız bebek bezleri içinde makineli tüfek kullanabilirler” diye övünen adam, “parıltılı iç çamaşırlarıyla etrafta zıplayan adam” . Bunlar arasında Oksana’nın “sıcak, geniş bakışları… sanki küçük bir böcekmişim gibi beni kendine çeken ve bakışları damlayan bir sıcak bal damlası olan Alina adlı bir kadınla kurtarıcı evliliğiyle sonuçlanan kendi cinsel gelişiminin bir anlatımı yer alıyor.” .” .” Bunlar arasında yazarın “Ölüme Övgü”sü ve onun dokumacılar (Homeros’un Penelope’si ve Ovid’in Philomela’sı gibi) ve Louise Bourgeois’nın eserlerinde görülen örümcek-anne hakkındaki deneme niteliğindeki düşünceleri yer alıyor.

Vasyakina’nın ham, hipnotik kitabı, Sibirya’daki bir ziyafet salonunda beklenmedik derecede neşeli bir uyanışla ve ortak acılarından yeni bir dil yaratan Angella’ya son bir seslenişle sona ererken, Oksana nihayet yazma pratiğinin kalbindeki yaranın farkına varır. kendiliğinden kapanmaya başlayacak ve bir araya gelen etin çıtırtısını duyacağım.”

Fernanda Eberstadt’ın Arkadaşlarınızı Isırın: Militan Bedenin Hikayeleri adlı kitabı önümüzdeki baharda çıkacak.

YARA | Oksana Vasyakina tarafından | Elina Alter Çeviren | 229 sayfa | mancınık | 27$