Kitap İncelemesi: Stephanie Bishop’tan “Yıldönümü”

YILDÖNÜMÜkaydeden Stephanie Bishop

Aşkta, sanatta, suçta isteyerek ve istemeden ne olur? Bu, Stephanie Bishop’ın dördüncü romanı Yıldönümü’nün can alıcı noktasıdır.

Avustralyalı karışık ırktan bir yazar olan anlatıcımız JB Blackwood ile tanıştığımızda, yayınlanmamış yarı otobiyografik bir romanla büyük bir edebiyat ödülü kazandığını yeni öğrendi. Haber kamuya duyurulmadı ve haberi, kendisinden 20 yaş büyük beyaz İngiliz bağımsız film yapımcısı ve eski üniversite profesörü olan kocası Patrick’e henüz vermedi. Onun için güzel bir sürpriz olacak, diyor okuyucuya, yine de sonrasında O ve Patrick’in 14. yıldönümlerini kutlamak ve İngiltere’deki evlerine döndüklerinde endişelerinden kaçmak için planladıkları uluslararası yolculuk.

Yolculuk sırasında Patrick ve JB kavga eder, Patrick sarhoş olur ve ardından bir fırtına sırasında denize düşer. Yetkililer daha sonra Patrick’in cesedini arar ve bulur. Sonunda JB, Japonya’daki polis memurlarına bir tanık raporu sunar. ve aynı hafta içinde romanının ödül töreninde sahnede kutlandı. Kazanın nedeni ve Patrick’in ölümünden sonra JB’nin kitabının aldığı geniş tanıtım, hikayenin olay örgüsünü oluşturuyor, ancak hem tamamen mezhepsel hem de anlatı açısından ketum olan güvenilmez bir anlatıcı olan ve onu yönlendiren ana motor JB’nin kendisi.

Romanın ilk yarısı olaylı ve atmosferik. JB, hayatının koşullarını – gençken ortadan kaybolan bir anne, şu anki profesörüyle ilişkisi ve hatta onun ölümü – ürkütücü bir sakinlikle anlatıyor. Yine de bu anlatı, bilinen gerçekler yeniden düzenlendiğinde ve JB bunları artan bir dürüstlük ve nüansla yeniden ziyaret ettiğinde nefis bir şekilde karmaşık hale geliyor. İkinci yarıda Yıldönümü, gizem ve evliliğin doğası üzerine feminist bir yoruma dönüşüyor.

Bishop, daha yaşlı bir öğretmen ile genç bir çırak arasındaki ilişkinin “yasak tutku” motifini ustaca kullanır ve gözden geçirir. JB bize üniversite öğrencisiyken bir seminerden sonra yağmurdan kaçmak ve kızlara olan aşkını tatmin etmek için Patrick’le bir taksiye atladığını anlatıyor – hayatının geri kalanını değiştiren küçük bir karar. “Belki sadece istedim,” diye hatırlıyor, “ama tam olarak ne istediğimi gerçekten bilmiyordum.” Ustaca bir hareketle Bishop, anlatıcısının ilişkilerinin başlangıcını romantik bir şekilde yalnızca kısaca hatırlamasına izin verir, sonra o ifşa eder. aşıklar arasındaki güç dengesizliğinin groteskliği ortaya çıkar.

Romanın genelinde, özellikle de ikinci yarısındaki kavrayışlar kavrayışlı ve dokunaklıdır (“Burada, bir kadının sanatının gelişmesine izin verilmeden önce uğraşması gereken güç yapılarını tartıştım,” diye yazardan sonuna eklediği notu hatırlıyor JB. romanından), ancak okuyucu onların uzunluğundan bıkabilir. Kitaptaki meta konuşma zekice – Gerçek bir hikaye anlatmak ne demektir? Kim neyden sorumlu? – ama aynı zamanda olay örgüsünü bozar ve romanı biraz dengesiz ve tatmin edici olmaktan çıkarır.

Ancak gerçek aksiyona geri döndüğümüzde, Bishop’ın sahneleri zorlayıcı ve rahatsız edici. JB, Patrick’in ölümünde şüpheli olunca, evliliğinden bu yana ilk kez Avustralya’ya döner. Orada kız kardeşi ve yeğeniyle yeniden bir araya gelir ve aralarındaki çatışma anları büyüleyicidir. JB’nin tam anlamıyla yer alamadan ortaya çıkan ürkütücü, rüya gibi bir kaliteleri var. Sonunda JB, hayatının hangi bölümlerinin anılar ve hangi bölümlerinin kendi kurgusal yaratımları olduğu konusundaki izini kaybeder; Hangi bölümleri tercih ettiler ve hangileri edilgenliklerinin sonuçlarıydı?

Yıldönümü, Meg Wolitzer’in The Wife ve Liane Moriarty’nin Big Little Lie gibi çağdaş kitaplara benzer.Scinsiyet ve gücü ele alma biçimiyle, ama aynı zamanda gotik romanın neşesini de sunuyor – gizem dolu evler ve ilişkiler ve gerçekliğe belirsiz bir bakış açısına sahip bir anlatıcı. JB evliliğini ilk açıkladığında, bize romantik bir hikaye anlatıyor gibi görünüyor, ancak ayrıntılar biriktikçe hikaye tamamen başka bir şeye benzemeye başlıyor. JB çok iyi bir hikaye anlatıcı ama hikayesini okuyucu için değil kendisi için anlattığından şüpheleniyorum.

Bishop, “İyi söylenmiş bir yalan kulağa doğru gelmeli” diye yazıyor. Eğer öyleyse, Yıldönümü, hayatımızın travmatik gerçekleri dayanılmaz hale geldiğinde kendimize söylediğimiz yalanlarla ilgili ve bunları katlanabileceğimiz bir hikayeye dönüştürmemiz gerekiyor.

CJ Hauser, Colgate Üniversitesi’nde bir yazar ve yaratıcı yazarlık profesörüdür. Turna Karısı: Denemelerde Bir Anı kitabının yazarısınız. ve Menşe Ailesi romanı.

YILDÖNÜMÜ | Stephanie Bishop tarafından | 420 sayfa | kara kedi | Ciltsiz, 18 dolar