amerikali
Üye
Şiirde çok fazla ihtişam ve tatlılıktan şikayet eden Robert Frost, dilde kullandığımız çok çeşitli tonların, şiir için “yakalamak” istediği ağzın önceden var olan “boşlukları” olduğunu belirtti. Cole, bu dilbilimsel mağaracılık alanında çok iş yapıyor. Samimidir, ironiktir, ürkütücüdür, tatlıdır, sinirlidir, korkmuştur, yoksundur, heveslidir, boştur. (Bu kelimeleri okurken yazdım.) O, çoğu zaman kamusal deneyimden çok kişisel deneyimin şairidir. İlk olarak Trump başkanlığı sırasında yayınlanan “Süper Çiçeklenme”, “Amerika, canavarca bir domuz gibi/arabaları ve aletleri yeşil bir çamura/dolar banknotlarına kusuyor…” diye başlıyor.
Uzun zamandır Cole’u sıcak konuları ele almak için soğuk düşünceyi kullanan bir şair olarak okudum ama sonra Yerçekimi ve Merkez’de Broom’u okudum. Bu şiir, ilk yarısını mumyalanan bir cesedi anlatmakla geçirir (“ağız dikilir, dudaklar büzülür, uzuvlara masaj yapılır, damarlar boşaltılır …”). Bu kansız (üzgünüm), cerrahi olarak kesin (tekrar özür dilerim) tanım, 14. satırın 8. satırında, ölü bir annenin ellerinin “bir kez açıldıktan, kapatıldıktan, yuvarlandıktan, açıldıktan, yeniden kıvrıldıktan, katlandıktan, açıldıktan sonra/… yırtılmış, parçalanmış, / hizmet edilmiş, dikilmiş ve okşamış (çok sevgiyle) … / bir zamanlar beni bir süpürgeyle acımasızca kovalayan, sonra saçlarımı tarayan eller. Bu acilen karmaşık bir keder diyalektiğidir.
“Ceset Duruşu” da tamamen farklı bir performansla cesetlerle ilgili. Şair, şimdi açıkça konuşarak, ölmüş bir arkadaşının kedisini yanına almış.
Daisy Fried’ın en son şiir kitabı The Year the City Empty’dir.
Uzun zamandır Cole’u sıcak konuları ele almak için soğuk düşünceyi kullanan bir şair olarak okudum ama sonra Yerçekimi ve Merkez’de Broom’u okudum. Bu şiir, ilk yarısını mumyalanan bir cesedi anlatmakla geçirir (“ağız dikilir, dudaklar büzülür, uzuvlara masaj yapılır, damarlar boşaltılır …”). Bu kansız (üzgünüm), cerrahi olarak kesin (tekrar özür dilerim) tanım, 14. satırın 8. satırında, ölü bir annenin ellerinin “bir kez açıldıktan, kapatıldıktan, yuvarlandıktan, açıldıktan, yeniden kıvrıldıktan, katlandıktan, açıldıktan sonra/… yırtılmış, parçalanmış, / hizmet edilmiş, dikilmiş ve okşamış (çok sevgiyle) … / bir zamanlar beni bir süpürgeyle acımasızca kovalayan, sonra saçlarımı tarayan eller. Bu acilen karmaşık bir keder diyalektiğidir.
“Ceset Duruşu” da tamamen farklı bir performansla cesetlerle ilgili. Şair, şimdi açıkça konuşarak, ölmüş bir arkadaşının kedisini yanına almış.
Daha sonra şair, yogik “ceset pozunda” (sırt üstü, hiçbir şey yapmadan) yatarken, kedi “ceset yüzüyle kürkünü düşünür / yalar.” ceset, ceset, ceset. Bu trajik olmaktan çok ilginç. Cole sonunda sana yaranı gösterecek. Başka bir şairin şiiri bitirmek için basit bir metafor kullanmış olabileceği veya duygularını doğrudan ifade edebileceği yerde, Cole muammalı korkunçluğun ve tuhaf kayıp tasarruflarının peşine düşer. Kedi kendini yalıyor, sonra Cole sanki serbest çağrışım yapıyormuş gibi yazıyor:… “Artık burada yaşıyorsun”,
Bildiriyorum. “Lütfen ağlamayı kes.” Ama o bir dul gibi
zor bir gerçeğin etrafında bir tür tutunma modeli içinde.
Bu kadar. Şiir yarıda kalır. Duygusal veya ağıtsal ritüel yok, sadece kedi, yoga pozu, eski bir uygarlık hakkında bilgi ve 14 tek heceli hafıza flaşı. Birdenbire şiirin ilk 12 mısrası kaçamak manevralar gibi görünür. Ama şimdi, son dakikada, Cole şiirin içinde bir mozole inşa ediyor, ardından bu taş levhalar dimdik duruyor ve şairin ve ölmüş arkadaşının genç bir versiyonunun içinden geçtiği ağaçlara dönüşüyor. O anda gerçek bir acı ve zevk sızıntısının içinde sıkışıp kaldığımı hissettim – ya sen? Cole’un sonesi, yapaylık ve yapaylığa karşı direniş yoluyla hem ekonomik hem de maksimal, hisseden ve hissettiren, düşündüren ve düşündüren bir biçimdir.… Mısırlılar önce onun türünü evcilleştirdi.
Ölüleri taş levhalarla kapatılmış galerilere gömüldü.
Arkadaşım ve ben gençken
kara meşe ormanlarından geçtik.
Daisy Fried’ın en son şiir kitabı The Year the City Empty’dir.