Kitap Röportajından: Longmire serisinin yaratıcısı Craig Johnson

dunyadan

Aktif Üye
Kitaplarınızı nasıl düzenliyorsunuz?

Hayatımdaki her şey gibi bu da bir nevi rastgele. Çiftliğin her yerinde okuma istasyonlarım var ve Wyoming'de kontrol panelinde “Dans Eden Wu Li Ustaları” kitabının güneşte ağartılmış bir kopyası bulunan tek çiftçi olduğuma eminim.

İdeal okuma deneyiminizi tanımlayın (ne zaman, nerede, ne, nasıl).

Kar fırtınası sırasında eşim Judy ile Bighorn Dağları'ndaki 1896 tarihli kulübemizde oturuyoruz, bir ateş yanıyor ve daha önce hiç okumadığım bir yazarla karşılaşıyorum.

Kimsenin duymadığı en sevdiğiniz kitap hangisi?

James Norman Hall'un yazdığı Doctor Dogbody's Leg, bize 1932 tarihli Bounty'de İsyan romanını veren ikilinin yarısı. Bu, her akşam Portsmouth tavernasına giren ve konuklara bacağını nasıl kaybettiğine dair mantıksız hikayeyi anlatan çivi bacaklı bir Kraliyet Donanması cerrahının hikayesidir. Önemli olan, her akşam farklı bir hikaye olması.

Başucu masanızda hangi kitaplar var?

Willy Vlautin'in The Horse kitabının ön kopyasına sahip olacak kadar şanslıydım. Onunla Paris'teki bir edebiyat festivalinde tanıştığımdan beri onun büyük bir hayranıyım ve “Benden daha acı verici bir şekilde Amerikalı görünen bir adam var” diye düşündüm. Sırada Elizabeth Crook'un The Madstone'u var ve sonra beni yakaladınız. Gerçekten aşkın olan Kali Fajardo-Anstine'in “Işık Kadını” kitabını yeniden okuyorum. “Table for Two”yu okuduktan sonra Amor Towles'un “Rules of Civility” kitabına döndüm; o kadar sevimli, eğlenceli ve zarif ki, kafasına taşla vurmak istiyorsunuz.

Wyoming'in en iyi ikinci yazarı (veya Wyoming hakkındaki yazar) kimdir?

Mark Spragg'ın büyük bir hayranıyım. Çok alçakgönüllü ve mütevazi bir adam ama sesi neredeyse şiirsel bir epik.

Walt'u görmenin nasıl bir etkisi oldu? Longmire ekranda Karakter hakkında daha fazla yazı yazma konusunda ne düşünüyorsunuz?

Fazla değil, çünkü Warner Bros. kapımı çalmadan önce zaten yedi yıldır bu romanları yazıyordum ve romanlarımdaki karakterlerin çoğu tanıdığım insanlardan alınmıştır.

Hayranlarınıza nasıl kitap imzalıyorsunuz?

Birisi sizin üç dakikanızı almak için bir saat beklerse, ona verebileceğiniz en iyi üç dakikayı ona borçlu değil misiniz? Göz teması kurun, elini sıkın, kendinizle ilgili sorular sorun ve ardından samimi bir gülümsemeyle kitabını imzalayın. Yapabileceğin en az şey bu.

Longmire serisini geride bırakmaya hazır olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Bunu asla yapacağımdan emin değilim ama bu başka şeyler yazmayacağım anlamına gelmez. Zaten bir edebi western, bir psikolojik gerilim ve İkinci Dünya Savaşı'nı konu alan bir polisiye romana başladım. Sadece zaman meselesi. Sanırım bu sorunun cevabı ne kadar süre boyunca iyi bir arkadaşlığa sahip olduğuna ve anlatacak yeni ve ilginç hikayeleri olduğuna bağlı. Şu ana kadar pes edecek gibi görünmüyor.

Henüz uyarlanmamış bir film veya dizide en çok hangi kitabın yapılmasını istersiniz?

Brady Udall'ın Edgar Mint'in Mucize Hayatı öyle muhteşem bir insan destanı ki neden kimsenin bu kitaptan bir film veya mini dizi yapmadığını asla anlayamayacağım. Onunla bir kez Tucson Kitap Festivali'nde tanıştım ve eğer daha hızlı yazmaya başlamazsa onu kaçırıp bir odaya kilitleyeceğimi söyledim.

Bir başka örnek ise Curt Flood'un “The Way It Is” adlı anı kitabıdır. Major League Baseball'un yedek maddesine karşı verdiği mahkeme savaşı başarısız oldu, ancak serbest oyuncu döneminin kurulmasına yardımcı oldu. Flood, Bob Gibson ve yaşlı Jackie Robinson gibilerin bastonla Yüksek Mahkeme duruşmasına topallayarak geldiğini hayal edebiliyor musunuz?

Şu ana kadar okuduğunuz en korkunç kitap hangisi?

Ryu Murakami'nin “Miso Çorbasında” adlı eseri. Benim zevkime göre biraz fazla sert ama kitabı bu kadar büyüleyici ve nefes kesici kılan şey de gerilim.

Bir edebiyat yemeği düzenliyorlar. Yaşayan veya ölmüş hangi üç yazarı davet ediyorsunuz?

Tahmin edilebilir olmaktan kaçınmak için bunu ölen Batılı yazarlar alt kategorisiyle sınırlandırıyorum.

• Owen Wister'dan sonra The Ox-Bow Incident ve Track of the Cat gibi harika kitaplarla oater'ı sorumlu kurgunun psikolojik düzeyine çıkaran Walter Van Tilburg Clark'ı seçerdim.

• Dorothy M. Johnson (ilişkisi yok), gerçek Batı'ya dair böylesine vatansever olmayan bir anlayışa sahip, tüm zamanların favorisidir. Missoula'dan bir gazeteci ve öğretmenin Özgürlük Valance'ı Vuran Adam, Darağacı Ağacı, At Denilen Adam ve tüm zamanların favorim olan Kayıp Kız Kardeş'i yazacağını kim düşünebilirdi?

• Sıkı ve sağlam kalemi “Shane”, “Monte Walsh” ve “The Canyon”un yapımcılığını üstlenen Jack Schaefer.
Daha sonra arkadaşım Tony Hillerman'ı da benimle birlikte masaya davet etmem gerekiyor çünkü o bana işimle ilgili olarak dört saatlik bir akşam yemeğinde sınıfta öğretebileceğimden çok daha fazlasını öğretti.

Üç dediğinizi biliyorum ama ben kendimi kanun kaçağı olarak tanımlayan biriyim.