Kitapları tekniği deşifre eden Henry Petroski, 81 yaşında öldü.

dunyadan

Aktif Üye
Binalar ve köprüler gibi büyük yapıların yanı sıra kalem ve kürdan gibi günlük nesnelerin inşası ve başarısızlığı üzerine edebi araştırmalarla mühendisliğin gizemini çözen Henry Petroski, 14 Haziran’da Durham, Kuzey Karolina Darülaceze’de öldü. 81 yaşındaydı.

Karısı Catherine Petroski, sebebin kanser olduğunu söyledi.

doktor Duke Üniversitesi’nde uzun süredir inşaat ve çevre mühendisliği profesörü olan Petroski, “biçim işlevi izler” mimari aksiyomunu kendi “biçim başarısızlığı izler” ilkesine uyarladı ve konuyu kitaplarda, konferanslarda, akademik dergilerde kapsamlı bir şekilde ele aldı. Haberler ve Forbes ve American Scientist gibi dergiler.

2006’da The Times onun profilini yayınladığında “Başarısızlık mühendisliğin merkezinde yer alır” demişti. “Bir mühendisin yaptığı her hesaplama, bir hata hesaplamasıdır.” Başarılı mühendislik, bir şeylerin nasıl bozulduğunu veya bozulduğunu anlamakla ilgilidir.”

Mühendis İnsandır: Başarılı Tasarımda Başarısızlığın Rolü (1985), Dr. Petroski’ye tasarım korkunç derecede yanlış gittiğinde ne olduğu hakkında – 1981’de Kansas City Hyatt Regency Hotel’de 114 kişinin ölümüne neden olan iki hava geçidinin çökmesi ve 1940’ta Washington eyaletindeki Tacoma Narrows Köprüsü’nün sadece birkaç ay sonra çökmesi gibi. açıldı.

Hyatt Regency’deki felaketten kısa bir süre sonra, Dr. Komşularından biri olan Petroski bana “böyle bir şey nasıl olabilir” diye sordu.

“Merak etti,” diye devam etti, “mühendisler yükseltilmiş bir hava geçidi kadar basit bir yapıyı nasıl inşa edeceklerini bile bilmiyorlar mıydı?” Ancak otelin çökmesi ve diğer başarısızlıklarla ilgili açıklamalarının komşusunu memnun etmediğini de sözlerine ekledi.

Kitabı mühendisin ne olduğunu tanımlamak için yazdı.

2014’te Times’a verdiği demeçte, “Üç mühendislik diplomam olmasına, mühendislik öğretmenliği yapmama ve profesyonel bir mühendis olarak kayıtlı olmama rağmen,” dedi, “bir komşu bana ‘Mühendislik nedir?’ diye sorduğunda, ‘Yahu’ derdim. Tutarlı bir tanımını bir araya getiremedim.” En iyi çabasının, “mühendislik, başarısızlıktan kaçınırken işlevsellik elde etmekle ilgili” olduğunu söyledi.

Kalemler, Dr. Petroski’nin hata analizi.

Kısmen Duke’ta aldığı kurşun kalemlerin düşük kalitesinden etkilenerek, Journal of Applied Mechanics’te 1987’de yayınlanan bir makalede kalem uçlarının neden kırıldığını açıklamak için mühendislik denklemlerini kullandı.

“Bir kalem ucunun neden ve nasıl bu şekilde kırıldığını sorarak,” diye bitirdi sözlerini, “yalnızca gerilim analizi araçlarını ve bunların sınırlamalarını daha iyi anlamamıza değil, aynı zamanda teknolojinin harikalarını daha eksiksiz bir şekilde anlamamıza da yol açıyor. ” , sıradan bir kurşun kalem gibi bu şekilde yapılmış bir ürünün uygunluğunu incelediğimizde.”

İki yıl sonra, dergi makalesini “Kalem: Tasarım ve Koşulların Tarihi” ile genişletti, 448 sayfalık icadı ve gelişimi hakkında bir tur – Faber-Castell, Dixon Ticonderoga ve Koh-I-Noor gibi markalar dahil – Henry David Thoreau’nun Concord, Massachusetts’teki aile kalem üretim işiyle ilgili bir Bölüm dahil.

“Walden”da sadece ormanda yaşarken yaşadıklarını yazmasıyla tanınan Thoreau, Avrupa kalemlerini üstün kılan grafit-kil karışımını öğrenen ve onları ailesinin kalem yapımına uyarlamaya yardımcı olan kendi kendini yetiştirmiş bir kalem mühendisiydi. .

Kalem’in çıkışından yaklaşık 20 yıl sonra, Dr. Petroski, erken hominidler tarafından kullanılan bir formdan 19. yüzyılda modern kürdan endüstrisinin yaratılmasına kadar evriminin izini süren Kürdan: Teknoloji ve Kültür (2007) ile daha da mütevazı bir gündelik nesneyi doğruluyor.

The Times için kitabı gözden geçiren mizah yazarı Joe Queenan, 400’den fazla sayfalık bir kürdan cilt ihtiyacına alay etti.

“Bu bir kitaptan daha az ve daha çok bir tehdit” diye yazdı. “‘The Toothpick’i beğendiyseniz, bir parti ‘The Grommet’ alana kadar bekleyin.”

“Bu iş yeterince ileri gitti, Bay Petroski. Yapma.”

doktor Petroski, 6 Şubat 1942’de Brooklyn’de doğdu ve orada ve Queens’te büyüdü. Annesi Victoria (Grygrowych) Petroski ev hanımıydı. Henry olarak da bilinen babası, nakliye şirketlerinde maaşlı bir çalışandı.

Dr. Petroski 2004’te The Herald-Sun of Durham, NC’ye. “Nasıl bir hikaye anlatabildiğine hayran kaldım.” Bu kadar az bilgi ve sanırım bu beni biraz etkiledi.

“Çocukken,” diye devam etti, “teneke kutular ve kasalarla yapı taşları olarak oynadığım kadar etiketleri okumadım. Teneke kutulardan yüksek kuleler ve kasalardan köprüler inşa etmekle ilgileniyordum.”

1963’te Bronx’taki Manhattan Koleji’nden makine mühendisliği alanında lisans derecesi, 1964’te Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi’nden teorik ve uygulamalı mekanik alanında yüksek lisans derecesi ve doktora derecesi aldı. 1968’de orada.

Gelecekteki eşi Catherine Groom ile Illinois Üniversitesi’nde İngilizce okurken tanıştı. Ara sıra bir şair, ona sonelerle kur yaptı ve 1966’da evlendiler. Karısına ek olarak, Karen Petroski adında bir kızı hayatta kaldı; makine mühendisi ve patent vekili olan oğlu Stephen; kardeşi William; kız kardeşi Marianne Petroski; ve iki torun.

doktor Petroski, 1974’te Illinois, Lemont’taki Argonne Ulusal Laboratuvarı’na katılmadan önce Austin’deki Teksas Üniversitesi’nde altı yıl mühendislik öğretmenliği yaptı ve burada reaktör analizi ve güvenlik departmanında grup lideriydi. 1980’de Duke’a transfer oldu ve müfredatı ona teknik olmadan mühendislik hakkında çok şey yazma özgürlüğü verdi. 2020 yılında emekli oldu.

Duke’s Pratt Mühendislik Okulu’nun eski dekanı Earl Dowell, bir telefon görüşmesinde “Mühendislik ve tarihin kesiştiği noktada çalıştı,” dedi. “Okuyucuları arasında, çok fazla ayrıntıya girmeden mühendisliğin büyük resmini sundukları için kitaplarından keyif alan ve mühendis olmayan çok çeşitli mühendisler vardı.”

Diğer kitapları arasında Yararlı Şeylerin Evrimi: Çatal ve İğneden Ataş ve Fermuarlara Kadar Günlük Eserler Nasıl Oldukları (1992); “Düşünülen Küçük Şeyler: Neden Mükemmel Tasarım Yok” (2003); ve To Engineer Is Human’ın kaldığı yerden devam eden To Forgive Design: Failure’u Anlamak (2012), NASA’nın iki uzay mekiğinin kaybı, Deepwater Horizon petrol sızıntısı ve diğer destansı mühendislik başarısızlıklarının analizleriyle.

doktor Petroski, Guggenheim Vakfı ve Ulusal Beşeri Bilimler Merkezi’nden hibe almıştır. Amerika Birleşik Devletleri Ordusu Mühendisler Birliği ve Ulusal Bilim Vakfı gibi kuruluşlar tarafından finanse edilen mühendislik ve tasarım araştırmaları yürüttü.

Son kitaplarından birinde Dr. Petroski’nin merakı ve eşiyle birlikte yazlarını geçirdikleri Maine’deki yüzyıl ortasından kalma sedir kulübeye bir mühendisin bakışı. Yapısını ve tuhaflıklarını analiz etti ve onu inşa eden mühendis ve amatör marangoz Robert Phinney’in gizeminin temeline indi.

“Phinney klasik bir mimar değildi, bildiğim kadarıyla bir mimarlık öğrencisi bile değildi,” diye yazmıştı Dr. Petroski’nin “El Yapımı On Altı Kapılı Ev: Mimari Seçim ve Zanaatkarlığın Hikayesi” (2014) adlı çalışmasında.

“Tasarımından ve yapımından, halk arasında bir halk mimarı ve inşaatçısı olarak tanındığını anlıyorum, ancak tasarlayıp inşa ettiği ev sıradan olmaktan çok uzaktı. Le Corbusier’nin sözleriyle, İçinde yaşanacak bir makine – içinde yaşamak için bir makine – ve özel yapım bir makineydi. Hassas hesap makineleri üzerinde çalışmış bir mühendise yakışır bir yapıydı.”