dunyadan
Aktif Üye
Samuel Kâhya (1898)
19. yüzyıl romancısı ve hiciv yazarı Butler’ın -yaşam boyu bekar olan- düzyazı versiyonu kadınlar, metafizik ve duygular hakkında çok farklı varsayımlar öne sürüyor (“kalbi onu özlüyordu”) elek“acındı”) ve hatta zaman yönetimi (“günlük işler”) erga, “Görevler”). Butler, Homer’ın tekrarlanan lakaplarını atlanabilir olarak ele alıyor Phaedimus Hektor (“şanlı Hector”) basitçe “o” olur.
Fagles’ın ölçüsüz serbest şiirdeki en çok satan çevirisi, birçok iyi bilinen Amerikan deyimini ve klişesini kullanır (“gözyaşlarının arasından gülümsemek” veya “acıma dolu” gibi, orijinalinde olmayan bir metafor). Hector’un karısına son konuşmasının sertliğini tekrarlayarak yumuşatır. daemony Nazik “aşk” ve Yunanca’da geçmeyen “onu yatıştırmaya çalış” ve “lütfen” ekleri olarak.
Fagles, Hector’un en ünlü cümlesini, erkeklerin savaşçı olması gerektiğini, kulağa orijinalinden çok daha geveze ve gevezelik ederek iki satıra ayırıyor: “Dövüşen adamlara gelince …”
Kendi “İlyada” çevirimde, orijinalin ölçüsel düzenliliğini kafiyeli iambik beşli ölçü kullanarak alıyorum. Orijinal şiirin önerdiği çoklu anlatı perspektifleri ve yankılanan belirsizlikleri hakkında uzun uzun düşündüm; Örneğin, bu pasajda hem “sevgili” hem de “sevgi dolu” kelimesini aynı anlamda kullanıyorum. Phil – birini veya her ikisini ima edebilecek bir kelime – çünkü hem karının hem de kocanın duyguları tehlikede.
Hector’un konuşmasının retorik açıdan özlü nitelikleri, Hector’un bir savaşçı olarak kendi kimliğine kararlı bir şekilde odaklanması kadar önemli görünüyordu. Hector, ailesini neredeyse kesin bir köleliğe ve ölüme terk etme kararı alan, son derece sevgi dolu bir baba ve kocadır.
Yunancayı okuduğumda, üç aile üyesinin de (veya sessiz hemşireyi sayarsanız dördünün) kalbi kırılıyor – özellikle de dilde duygusallıktan eser yok ve Hector’un son sözlerinde yumuşaklık yok. Duygular olağanüstü bir özlülükle çizilmiştir: Açık olan tek duygu, Hector’un Andromache’nin gözyaşlarına duyduğu acımadır (elek), ancak jestler başka duygulardan oluşan bir dünyayı çağrıştırır.
19. yüzyıl romancısı ve hiciv yazarı Butler’ın -yaşam boyu bekar olan- düzyazı versiyonu kadınlar, metafizik ve duygular hakkında çok farklı varsayımlar öne sürüyor (“kalbi onu özlüyordu”) elek“acındı”) ve hatta zaman yönetimi (“günlük işler”) erga, “Görevler”). Butler, Homer’ın tekrarlanan lakaplarını atlanabilir olarak ele alıyor Phaedimus Hektor (“şanlı Hector”) basitçe “o” olur.
Robert Fagles (1990)Bunun üzerine çocuğu, gözyaşları içinde gülümseyerek onu kendi yumuşak göğsüne götüren karısının kollarına geri verdi. Kocası onu seyrederken yüreği onu özlüyor, şefkatle okşuyor, “Karım, bu işlere fazla takılma. Kimse beni vaktimden önce Hades’e götüremez, ama bir adamın zamanı geldiğinde, cesur ya da korkak, doğduğunda onun için kaçış yoktur. O halde içeri girin ve günlük işlerinizle, dokuma tezgahınızla, asanızla ve hizmetkarlarınızın düzeniyle meşgul olun; çünkü savaş erkek işidir ve Ilion’da doğan herkesten çok benim işidir.” Tüylü miğferini yerden aldı ve karısı acı acı ağlayarak ve sık sık ona bakarak evine döndü.
Fagles’ın ölçüsüz serbest şiirdeki en çok satan çevirisi, birçok iyi bilinen Amerikan deyimini ve klişesini kullanır (“gözyaşlarının arasından gülümsemek” veya “acıma dolu” gibi, orijinalinde olmayan bir metafor). Hector’un karısına son konuşmasının sertliğini tekrarlayarak yumuşatır. daemony Nazik “aşk” ve Yunanca’da geçmeyen “onu yatıştırmaya çalış” ve “lütfen” ekleri olarak.
Fagles, Hector’un en ünlü cümlesini, erkeklerin savaşçı olması gerektiğini, kulağa orijinalinden çok daha geveze ve gevezelik ederek iki satıra ayırıyor: “Dövüşen adamlara gelince …”
Emily Wilson (2023)… Böylece Hector dua etti
ve oğlunu sevgili karısının kollarına verdi.
Andromache çocuğu güzel kokulu göğsüne bastırdı.
gözyaşları arasında gülümsedi. kocası dikkat çekti
ve Hector acıyarak onu nazikçe okşadı,
adını tekrarlayarak onu sakinleştirmeye çalıştı: “Andromache,
Sevgili, neden bu kadar çaresiz? Neden benim için bu kadar çok keder var?
Kimse kaderime karşı beni ölüme atamaz.
Ve kader? Hiçbir canlı ondan kaçamadı,
ne cesur bir adam ne de korkak, sana söylüyorum –
Doğduğumuz gün bizimle birlikte doğar.
Bu yüzden lütfen evinize gidin ve kendi işinize bakın.
tasma ve dokuma tezgahı ve kadınları tut
sen de çok çalış kavgalara gelince
Truva’da doğanlar bununla ilgilenecek.
ama en çok ben.”
Hector kollarında yanıp söner
at kılı sorguçlu miğferini tekrar aldı.
Ve sevgili karısı eve gitti, döndü ve baktı.
Geri gelip ağlamaya devam et, sıcak gözyaşları.
Kendi “İlyada” çevirimde, orijinalin ölçüsel düzenliliğini kafiyeli iambik beşli ölçü kullanarak alıyorum. Orijinal şiirin önerdiği çoklu anlatı perspektifleri ve yankılanan belirsizlikleri hakkında uzun uzun düşündüm; Örneğin, bu pasajda hem “sevgili” hem de “sevgi dolu” kelimesini aynı anlamda kullanıyorum. Phil – birini veya her ikisini ima edebilecek bir kelime – çünkü hem karının hem de kocanın duyguları tehlikede.
Hector’un konuşmasının retorik açıdan özlü nitelikleri, Hector’un bir savaşçı olarak kendi kimliğine kararlı bir şekilde odaklanması kadar önemli görünüyordu. Hector, ailesini neredeyse kesin bir köleliğe ve ölüme terk etme kararı alan, son derece sevgi dolu bir baba ve kocadır.
Yunancayı okuduğumda, üç aile üyesinin de (veya sessiz hemşireyi sayarsanız dördünün) kalbi kırılıyor – özellikle de dilde duygusallıktan eser yok ve Hector’un son sözlerinde yumuşaklık yok. Duygular olağanüstü bir özlülükle çizilmiştir: Açık olan tek duygu, Hector’un Andromache’nin gözyaşlarına duyduğu acımadır (elek), ancak jestler başka duygulardan oluşan bir dünyayı çağrıştırır.
…Bu kelimelerle,
Oğlunu çok sevdiği eşine verdi.
Parfümlü elbisesine sarılmasına izin verdi.
ve gözyaşları içinde gülümsedi. Kocası fark etti
ve onun için üzüldü. Onu elinden aldı
ve ona dedi ki:
“Garip kadın! Gel artık.
Benim için çok üzülmemelisin.
Kimse beni Hades’in evine gönderemez.
benim zamanımdan önce Hiçbir erkek kaçamaz
Kader tarafından, ilk olarak doğumda bizim için belirlenmiş,
ne kadar korkak ya da cesur olursa olsun.
Eve git ve yapman gerekenleri yap.
Tezgahınızda ve iğinizde çalışın ve onlara talimat verin
Köleler de ev işlerini yapmak zorundaydı.
Savaş erkekler için bir iştir – her erkek için
Burada Truva’da doğdum ama çoğunlukla ben.
Konuşmasını bitirdiğinde, şanlı Hektor
at kılı çalılı miğferini aldı.
Sevgi dolu karısı eve gitti ama ısrar etti
döndü ve ona bakmak için geri döndü.
Yüzünden daha fazla gözyaşı aktı.