Liz Moore 'Long Bright River'da ve Başarının Yavaş Yakması

amerikali

Aktif Üye
Nasıl dilimler halinde keserseniz edin, Liz Moore geldi.

Bu ay, gişe rekorları kıran romanı “Long Bright River” ın uyarlaması Peacock'ta akmaya başladı. Ve şu anda 36 hafta boyunca en çok satanlar listesinde yer alan bir sonraki “Woods'un Tanrısı” kitabı, yakında genellikle soyadın altında tanınabilecek ünlüler ve yazarlar için ayrılmış olan satışlarda milyonları karşılayacak.

Moore bu yazarlardan biri değil. Ancak son yirmi yılda, editörü Sarah McGrath'ın söylediği gibi, “her şeyi yapan bir yazar” olduğunu kanıtladı.

Moore, edebi ve ticari kurgu arasında zorlu bir tatlı noktaya girer ve geri kalanımızla birlikte yaşayan, nefes alan ve korkunç hatalar yapan karakterlerle dolu canlı tutumlara girer. Örneğin, romanları, tür ve kategorizasyona o kadar çok meydan okuyan bir genç ve 50 yaşındaki babası tarafından kabul edilebilir ki, bir okuyucu aynı kişi tarafından yazıldığı bir kişi tarafından kaydolmaz.

“Mesajlar alıyorum: Yeni kitabınızı sevdim. Başkanız var mı?” 41 yaşındaki Moore, Philadelphia'daki bir kafede yaptığı röportajda dedi. “Ya da ormanın Tanrısı diyeceksin” İkinci kitabım çünkü 'Long Bright River' ilk patlayan benim oldu. “

Aslında, her 14 yılda bir kaybolan kardeşler hakkında bir bilmece olan “Ormanın Tanrısı”, Moore'un beşinci kitabıdır. İlk olarak Barnard College'da öğrenciyken “Her Şarkının Sözleri” ni yazdı. 2005 yılında mezun olduktan kısa bir süre sonra, yayıncılık endüstrisinde bir panel için kampüste gelen bir ajanla imzaladı.

“Kendimi kurdum ve dedim ki:” Müzik endüstrisi hakkında birbirine bağlı hikayelerin bu el yazmasına sahibim. Ona bakmak ister misin? “Evet dedi,” diye hatırladı Moore. “Sadece daha sonra ne kadar mutlu bir mola olduğunu fark ediyorum.”

O zaman, Moore, 2007'de çıkan Fiction: Folk albümü “Backyards” dan daha fazla şarkı söylemeye odaklandı. Ancak dikkat çeken nesirdi: Rock eleştirmeni Robert Christgau, New York Observer'daki Moore'un kitabını “yakışıklı, yolda iyi, tatlı” olarak nitelendirdi. Ayrıca “sağlıklı değerlerini” övdü.

Moore, 20 başında Morgan Kütüphanesi'nin Editör Bölümü ve Batı Köyü'ndeki Matt Umanov Gitarlarında çalıştı. Yavaş yavaş, “Kendime izin verdim, belki kurgu daha ciddi bir şekilde takip edebileceğim bir şey.”

Hunter College'da MFA aldı, burada Nathan Englander ve Colum McCann ile çalıştı ve ikinci romanı “Sayı” üzerinde çalıştı. İlk ajanı endüstriden ayrıldı ve nihayetinde bir yıldan fazla çalıştığı ikinci bir ajan sonunda projeyi temsil etmeyi reddetti.

Yaklaşık bir düzine reddettikten sonra, Seth Fishman'ı Gernert Company'de “Sorun” ve üçüncü bir roman olan “Görünmeyen Dünya” nı WW Norton & Company'ye imzaladı. Her ikisi de hassas hem de beyinli – nota sahip karakterlerle halk şarkılarının edebi eşdeğeri.

“” Sorun “beklenenden daha iyisini yaptı ve” görünmez dünya “beklenenden daha kötü,” dedi Moore. Bir Times Reviewer'ın “Şiddetli Akıllı” olarak adlandırdığı ikincisi, Moore'un kızının doğumundan iki ay sonra Temmuz 2016'da çıktı.

Moore, “Yeni doğanla tura çıkmayı kabul ettiğimde ne kadar zor olacağını bilmiyordum.” Dedi. “Banyoda pompaladım. Uyku ücretleri. Mümkün olduğunu düşündüm ve sadece …” Cümleyi bitirmedi.

Bu süre zarfında Moore, satmak yerine başka bir kitabı doldurup dolduramayacağından emin değildi. Ancak Philadelphia'daki Kutsal Aile Üniversitesi'nde, daha sonra Temple Üniversitesi'nde yazdı ve öğretti ve şimdi üniversite mezunları için yazı programına başkanlık etti.

Moore, “Asla bir günlük işten ayrılmayacağım,” dedi. “Öğretim topluluğunu da seviyorum.”

“Long Bright River”, Moore'un 2009'da ilk kez Philadelphia'ya taşındığında çalıştığı bir fotoğraf ekinden büyüdü. Bir fotoğrafçı olan Jeffrey Stockbridge, Kensington bölgesinde bağımlılıkla mücadele etmek zorunda kalan kadınların fotoğraflarını çekti ve Moore hikayelerini yazdı. Oyun “The Rust Belt Yükselen Almanac” da (2013) piyasaya sürüldükten sonra, Kensington'a dönmeye devam etti ve iki yıl boyunca Kadınlar Günü'nde bir hayvan barınağında ücretsiz yazma atölyeleri başlattı.

Bir hikaye, uyuşturucu bağımlısı olan kız kardeşini arayan bir dedektif hakkında şekillendi.

Moore, “Doğumdan beri, çeşitli aktif kullanım veya iyileşme koşullarında aile üyeleri tarafından çevrelendim.” Dedi. “Asla kim olduklarını söylemiyorum, onlar için konuşmak ya da hikayelerini anlatmak istemiyorum, ama kendi hikayem bağımlılık dilinde çok tanıdık.”

Moore, ortalama çimlenme dönemi olan “Long Bright River” da yaklaşık dört yıl çalıştı. 2018 yılında Gernert, kitabı Riverhead'deki McGrath'a ısıtmalı bir açık artırmada sattı.

McGrath, “Her zaman geniş bir kitlenin ulaşabileceği edebi kurgu arıyorum.” Dedi. “Philadelphia'da bir polis dedektifi aradığımı bilmiyordum. Ama Liz böyle bir şefkatle zengin karakterler yazdı ve yer için gerçek bir his yaratıyor.”

7 Ocak 2020'de ortaya çıkan kitap, hemen en çok satan, “Günaydın Amerika” dan bir kitap kulübü seçti ve 2020'den Barack Obamas'ın en popüler kitaplarından biriydi.

Moore, “Aileme gömülü olan bazı konuşmaları zorladı.” Dedi. “Bu herkes için katartikti.”

Yaklaşık iki ay sonra, Covid pandemi bir araya geldiğinde, 3 yaşındaki kızı ve o zaman 10 aylık oğluna bakarken zoom üzerinde tam bir kurs yükü öğretti.

Moore şöyle dedi: “Kocam ve ben oturma odasında doğaçlama bir playstone inşa ettik.” Güney Philadelphia Rowhouse'un üst katında dönüşümlü olarak çalıştılar. Sonunda Moore, birkaç saatlik bir yazıda birlikte sıkabilmesi için sabah 5'te uyanmaya başladı.

“Orman Tanrısı” tekrar kim olduğumu öğrenmek için bir umutsuzluk eylemi olarak başladı “dedi. “Otopilot'a gittim ve bunu yapmak zorunda olduğumu düşündüm.”

Kitap yazmak “cehennem” idi, Moore şunları itiraf etti: “Çok fazla karakter var. Çok fazla zaman çizelgesi var. Asla çizim yapmıyorum, bu yüzden sadece yazıyorum ve denemiyorum.”

Yaklaşımı, zengin ailelerinin bir fiil olduğu küçük Adirondack şehrinde pratik olarak kraliyet işi olan kayıp Van Laar çocuklarının etrafındaki sırlarda bir dolaysızlık hissi veriyor. Kampanyanın çoğunluğu 1975'te gerçekleşmesine rağmen, iki vakanın gerçek zamanlı olarak çatladığı bir nokta var.

Çevredeki bölgenin bataklıklar için özel bir anlamı vardı: ataları Adirondacks'a yerleşti, büyükanneleri yakın doğdu ve ailesinin hala bölgenin güney kesiminde bir kulübesi var. “Bizim için özel, neredeyse manevi bir yer,” dedi Moore.

“Woods'un Tanrısı” Ayın Kitabı'ndan bir kulüp seçimiydi ve 2024 için “Tonight Show” kokusu olarak seçildi. Kitap oradan kazandı ve Riverhead takımı Moore'un artık haberleri duyurmayı açıklamadığı en çok satan listesi oldu. Bunun yerine, haftalık bir e -mail alır ve bunu kabul etmez.

Moore, son beş yılda biriktirdiği fandomdan dikkatle de olsa memnun görünüyordu. “Genellikle inanılmaz derecede kötümser ve batıl inançlıyım” dedi.

“Liz, sahip olduğu her şeyi hak ediyor. Artık kimse bunu hak etmiyor,” dedi yazar Carmen Maria Machado. Birkaç yıl önce, ikisi Philadelphia'daki yazarlar için Asali Solomon, Kiley Reid, Emma Copley Eisenberg ve Sara Novic'i içeren bir grup başlattı.

Macado devam etti: “Liz, topluluk için bu içgüdüye sahip. İnanılmaz derecede cömert. Ve bence onun süper gücü olan derinden hassas bir yazar.”

“Long Bright River” ın PFAU uyarlaması için Moore, işbirlikçi yeteneğini yazarın odasına getirdi. “Sporda olmam gereken en yakın deneyim çünkü bir takımın çok ürünü” dedi.

Gösteri çoğunlukla New York'ta çekildi, ancak Philadelphia sanatçılarından grafiti ve Moore yazma atölyeleri olan sosyal yardım organizasyonu St. Francis Inn'in başkanı da dahil olmak üzere Kensington sakinlerinin görünüşlerini içeriyor.

Moore, “3 HP'yi pratik bir öğretim aracı olarak kullanıyorum, ama aynı zamanda kitap yazma şeklim” dedi. “Önce yer geliyor. Sonra insanlar, sonra sorunlar.”

Tapınak öğrencileri ile Moore, yazar olarak bir kariyerin gerçekliği konusunda sanguine'de.

“Hala bir günlük işim olduğunu söylüyorum ve muhtemelen de alacaksın” dedi. “Ama umarım sanatta iş dışında güzellik bulabilirsiniz. Bu, haftada bir kez yazdığınız bir günlük tutarsanız, aynı zamanda mantıklıdır. Tüm bunların kaybolsa bile hayatımda hala sessiz kalacağımı bilmek büyük bir rahatlık görevi görür.”