Maryse Condé, dünyada evinde

dunyadan

Aktif Üye
86 yaşındaki Guadeloupe yazarı Maryse Condé’nin uzun yaşamı ve kariyeri, dünyanın en büyük siyasi ve kültürel çalkantılarından bazılarıyla şekillendi.

Ve o da, bu değişimlerin yorumlanmasında rol oynadı. Kökleri Guadeloupe’da olan ancak Afrika, Avrupa ve Kuzey Amerika’da geçirdiği yıllar boyunca yaptığı çalışmalar, her zaman merkezinde Karayipler olmak üzere siyah diasporasının birçok parçasını keşfetti.

Son yıllarda Condé, dünya çapında onur ve ödüller yağmuruna tutuldu. Ve bunu küçümsese bile – “Çocuklarım ve torunlarım gurur duyuyor olmalı, ama bunu pek düşünmüyorum” diyor – bu onun baş döndürücü yolculuğu ve olağanüstü hayatı hakkında düşünmesini sağladı.

Condé, Fransa’nın Provence kentindeki evinden e-posta yoluyla “Dünya değişir ve yazar da onunla birlikte değişir” dedi. “Bu bir yaş meselesi değil, değişime duyarlılık ve onun hakkında yazma arzusu.”

Haitili yazar Edwidge Danticat, Condé’yi üretken çalışmaları kıtaları ve nesilleri birbirine bağlayan bir “edebiyat devi” olarak görüyor. Danticat, “Sadece Karayipler tarihini değil, Afrika diasporasını da çalışmalarında takip edebiliyoruz” dedi. “Tanıdık olanı nasıl yeniden ziyaret ettiğini ve bizi geçmişte, şimdide ve gelecekte bu beklenmedik yolculuklara nasıl çıkardığını görmek için çalışmalarını her zaman dört gözle bekliyorum.”

Kesin olan bir şey var: Condé nihayet kapsamlı çalışmalarının hak ettiği takdiri alıyor. Bununla birlikte, hayatında ve kariyerinde bu kadar geç kaldığı için dikkat daha da acı tatlı.

2018’de Condé, Nobel Edebiyat Ödülü’nün verilmediği yılda (komite içindeki bir skandal nedeniyle) verilen Yeni Akademi Ödülü’nü aldı. O zamandan beri dünya çapında kutlandı: 2020’de Nijerya’nın 24 Afrikalı kadın yazarın anma videosunun yer aldığı Aké Festivali’nde ve Kasım ayında Marsilya’daki Mucem Müzesi’nde düzenlenen iki günlük bir kutlama sırasında. Tsitsi Dangarembga ve Juan Gabriel Vásquez gibi yazarlarla birlikte Kraliyet Edebiyat Derneği’nin 2022 Uluslararası Yazarlar Programı’na dahil edildi ve Ocak ayında Paris’te bir liseye onun adı verildi.

Ne bu kadar uzun sürdü? Condé’yi 1980’lerin sonlarından beri tanıyan emekli bir edebiyat profesörü olan Louise Yelin, “Alternatif Nobel Ödülü, Condé’ye çok ihtiyaç duyduğu takdiri verdi” dedi. “Ama asıl Nobel Edebiyat Ödülü neden olmasın?”

Condé bu ay, tamamı World Editions tarafından basılan ve uzun süredir çevirmen olan eşi Richard Philcox tarafından çevrilen, 80’li yaşlarında Amerika Birleşik Devletleri’nde basılacak olan üçüncü kitabı The New World Karşılık Gelen İncil’i piyasaya sürecek. (Konuşmayı ve görmeyi zorlaştıran dejeneratif nörolojik bir rahatsızlıktan muzdarip olan Condé, son iki kitabını Philcox’a yazdırdı.)

Roman, anlam ve aidiyet arayışı içinde dünyayı dolaşan karışık ırklı, Mesih benzeri bir karakteri takip ediyor. Yol boyunca devrimciler, zorbalar, sahte peygamberler ve gerçek Yahudalarla karşılaşır – bir dizi tutkulu aşıktan bahsetmiyorum bile. Bir tez gibi geliyor, ancak Maryse Condé: A Writer for Our Times’ın editörü akademisyen ve çevirmen Kaiama Glover’ın şaka yaptığı gibi, “Son romanını 20 yıldır yazıyor.”

Condé uzun zamandır “gerçekten dini bir metin değil, bir dizi gösterişli hikaye olduğuna inandığım İncil ve Yeni Ahit hakkında yazmayı hayal etmişti” dedi. “Alay ve maneviyat arasında kaldım. Sık sık Tanrı’yı kağıt oynamak, rom içmek veya kokpite girmek gibi günlük işlerini yapan sıradan bir Guadeloupe’lu olarak hayal ettim.

Yeni Dünyaya Göre İncil, Avrupa’daki İslami radikalizm de dahil olmak üzere mevcut dünyanın kritik yönlerini araştıran The Wondrous and Tragic Life of Ivan and Ivana (2020) ve Waiting for the Flood’un (2021) İngilizce yayınlarını takip ediyor. ve Karayipler ve ötesinde göç. Condé’nin kitapları – onu edebiyat haritasına yerleştiren erken dönem tarihi destanı Segu ve 20. yüzyılın başında Küba ve Guadeloupe’de geçen Uğultulu Tepeler’e saygı duruşu niteliğindeki Windward Heights da dahil olmak üzere – her zaman canlı ve yıkıcı bir şekilde sürdürdüler. özünde Karayip yaşamı olan Batı edebi kanonunu sık sık yeniden icat eden bir vizyon.

Condé ilk romanı Hérémakhonon yayınlandığında neredeyse 40 yaşındaydı ve yazmayı “karşı koyamayacağı bir güç” olarak tanımladı. Hala onun güçlü dürtüsünü hissediyor.

Çalışmaları, huzursuz bir göçebe yaşamda sabitti. Guadeloupe, Pointe-à-Pitre’de doğdu, 1953’te okumak için Paris’e gitti ve sonunda doktorasını burada aldı. Sorbonne’daki Karşılaştırmalı Çalışmalar’da. Bir Fulbright bursu onu Amerika Birleşik Devletleri’ne götürdü ve burada birkaç üniversitede (Columbia’da uzun yıllar dahil) ders verdi. 1960’larda genç bir Marksist olarak Batı Afrika’da bağımsızlığını yeni kazanmış Gine ve Gana’ya taşındı ve burada Malcolm X ve Che Guevara gibi figürlerle temas kurdu ve etrafını film yapımcıları, aktivistler ve Karayipli sürgünlerle çevreledi.

Kötü bitse bile, onun için samimi ve biçimlendirici bir zamandı: Gana Devlet Başkanı Kwame Nkrumah’ın hükümetiyle hayal kırıklığına uğradığı için, yıkıcı faaliyetlerde bulunduğu şüphesiyle ülkeden kovuldu. Nkrumah ve Gine lideri Ahmed Sékou Touré’nin ölümleri de dahil olmak üzere “birçok çelişkili olaya tanık oldum” diye hatırlıyor ve bu “belirli radikalizmin sonunu ve Afrika toplumları arasında birbirine bağlılığın başlangıcını gösteriyordu.”

Bir Karayip Yazarının Yolculuğu adlı makale koleksiyonunda, Afrika’nın kendisi üzerindeki derin etkisini anlatıyor. “Beni bana ifşa eden Afrika’ydı,” diye yazdı ve “yaşadığım dünyayı kendi gözlerimle görmeme ve etrafımdaki şeylere kendi tarzımla bakmama izin verdi, ben Maryse Condé, Siyah.” , Kadın ve Karayipler.”

Dünyanın dört bir yanındaki geniş kökleri, Condé’nin çalışmalarını zenginleştirdi ve ona siyah diaspora hakkında net bir bakış açısı kazandırdı. Köpeklerin Kuyruklarıyla Bark Ettiği Yer kitabının yazarı Guadeloupe’lu Fransız yazar Sarah-Estelle Bulle, Condé’nin hayatını ve kitaplarını tarihi ve kültürel köprüler olarak görüyor. Bulle, “Karayipler, Afrika, Avrupa ve ABD’deki deneyimleri o kadar geniş ki, bu dünyalar arasındaki karmaşık bağlantılar üzerinde düşünmemize izin veriyor.” “Açık bir kültürü var ve küresel bir dünya ve insan kültürü fikrine derinden bağlı. Fransız edebiyatında bu pek yaygın değil.”

Condé’nin bakış açısı Fransız mektuplarında biraz nadir olsa da, Fransızca konuşan okuyucular onun edebi önemini ciddiye alıyorlar. 2000’lerde Atria Books’ta editörü olan Malaika Adero’nun Amerika Birleşik Devletleri’nde daha küçük bir okuyucu kitlesi var ve bunu Amerikalı okuyucuların ve yayıncıların zevklerine bağlıyor. Adero, “Amerikalılar genellikle ne yazık ki yabancı gördükleri şeylere ilgisiz kalıyorlar” dedi. “Tanıklıklarda ‘insanların Jamaika romanlarını umursamadığı’ için kitapların iyi satmadığını yazan kendi satış elemanlarımız beni hayal kırıklığına uğrattı, hatta utandırdı.”

Yine de Condé, “sorunlu ve travmatik” zamanlarımızı mizah ve kavrayışla incelemeye devam ederek yerini korudu. “Söyleyecek bir şeyi olduğu sürece,” dedi Glover, “hikaye anlatmayı bitirmedi.”

Elbette son sözü Condé söyler. “Ben hala Maryse Condé’yim, siyahi, kadın ve Karayipliyim ve her zaman öyle kalacağım.”

Anderson Tepper, Brooklyn Kitap Festivali Uluslararası Komitesi Başkanı ve Pittsburgh’daki İltica Şehri’nde Uluslararası Edebiyat Küratörüdür.