Matthew McConaughey, “Kalçadan” felsefesini çocuklar için damıtıyor

Matthew McConaughey yazar modunda. 2020’de, ömür boyu süren düşüncelerden oluşan bir zihin turu olan en çok satan anı kitabı Greenlights’ı yazdı. Artık eşi Camila Alves McConaughey ve üç çocuğuyla birlikte Austin, Teksas’ta yaşayan aktör, felsefesini, hatta kişiliğini bile bir çocuk kitabına dönüştürdü.

Bu ayın başlarında yayınlanan ve Renée Kurilla’nın şakacı bir incelikle resimlediği “Sadece Çünkü”, beyit biçiminde ilham verici derslerden oluşuyor. Biri, “Bunu yapabiliyor olmanız, yapmanız gerektiği anlamına gelmez” diyor. “Başarısız olman her şeyi berbat ettiğin anlamına gelmez.”

“Greenlights”ın (ya da McConaughey’nin uzun kariyerinin) hayranları, kitabın ara sıra gnomik üslubuna ve anlaşılır tarzına ya da kendini küçümseme anlarıyla serpiştirilmiş felsefi meditasyonlarına şaşırmayacaktır: “Sırf bunu sen yazdın diye, hepsi bu. Bu onu okuduğum anlamına gelmiyor.”

Bir bakıma “Sadece Çünkü” bir manifesto gibi geliyor. Son sayfadaki ithafta “Çocuklarıma, sizin çocuklarınıza ve içimizdeki çocuğa” yazıyor. “Hepimiz her zamankinden daha genciz, bu yüzden öğrenmeye devam edeceğiz.”

Bu röportaj açıklık ve netlik sağlamak amacıyla düzenlenmiştir.

Birisi sana bunu yapmamanı mı söyledi?

HAYIR. Dostlarım, bir süredir bana çocuk kitabı yazmamı söyleyenler oluyor. Ebeveyn olarak oturup konuşacağız ve bazen insanlar şöyle diyecekler: “Hey, bu az önce söylediğin şeyi söylemenin harika bir yolu.” Bunu kendi çocuklarımla kullanacağım. Bunu bir kenara atma şeklin, bu çok resmi dersi gayri resmi hale getirme şeklin hoşuma gitti.

Bu yapıya nasıl ulaştınız?

Kafamda küçük bir şarkı vardı. Bob Dylan’ın “Highway 61 Revisited” şarkısını duymuştum. Uyandım ve burada bir ritim bulduğumu düşündüm. Sanırım harika bir şey yakaladım.

Biraz daha uyumak istedim ama şunu düşündüm: Hayır, kalk ve yazmaya başla. Sonra baktım ki saatlerce uyanık kalıyorum ve 120 ayetim var. Biraz daha uyudum. Dört saat sonra uyandım ve ona baktım. Bunlardan birkaçı çok hoş, çocuklarımın neler yaşadığına, onlarla konuştuğum şeylere değiniyor.

Peki durun, bunu sizin sesinizde mi yoksa Dylan’ın sesinde mi hayal edelim?

Bunu kendi sesimde hayal ediyorum ama bir Dylan tınısıyla. Demek istediğim, Dylan asıl rapçiydi.

“Greenlights”ta ritmi benim için büyüktü: kalçadan sallanıyordu ama yine de yapılandırılmıştı. Dolambaçlı bir şekilde seyahat eder ve eve hikayeler getirir. Ben de birçok açıdan böyle düşünüyorum.

Bu yazma sürecinizin tipik bir örneği mi?

Her gün yazıyorum, bu yüzden beni ne heyecanlandırıyorsa onu yazıyorum. Hiçbir zaman ayağa kalkıp “Oturup yazacağım” demedim. Serbest stilde yazıyorum ve her ayın sonunda geriye dönüp baktığımda temalarım, bir temayla farklı çağrışımlarım olduğunu fark ediyorum. Daha sonra bunları bir araya kaydetmeye çalışacağım, oraya atacağım ve onları nasıl bağlayacağımı göreceğim. Geçiş çizgisi nedir?

En zor kısım ilk sırayı almaktır. O gelince gerisi gider. Sadece çıkıyor. Önemli olan notayı, ölçüyü, tonu, melodiyi, sunumu anlamaktır; Ne kadar momentumu var?

Bunu 3 yaşındaki çocuğuma okudum ve artık yalnızca işlemsel çiftler halinde konuşup düşünebiliyorum.

Mizahın ya da müziğin bu kadar ağır hissettiren şeylere anlam kattığını düşünüyorum. Artık pazartesi sabahım cumartesi akşamı gibi geliyor. Artık brokolinin tadı güzel.

Sanırım sinir bozucu ya da kafa karıştırıcı bir şey yaşadığımızda, dünyanın bizim etrafımızda döndüğünü ve bu şekilde düşünen tek kişinin kendimizin olduğunu düşünüyoruz. Sonra küçük bir söz alırsınız, bir beyit eklersiniz ve şöyle düşünürsünüz: Ah, bu bir insanlık durumudur. İnsanlar her zaman böyle hissetmişlerdir.

Bu aynı zamanda bir tür Rorschach’tır: Kitabı herkese gösterirseniz, ister yetişkin ister çocuk, farklı tepkiler alırsınız. Ve birçok farklı beyit.

Kimse tavsiye almaktan hoşlanmaz. Tavsiye almaya dayanamıyorum. Bana ne yapacağımı söylüyorlar ve bu da tam tersini yapmamı sağlamanın iyi bir yolu. Ancak bir tür açık uçlu beyit ortaya attığınızda, bu bir durumu çerçeveler. Herkesin kendi kişisel, öznel hikayesi vardır ve onunla tamamen orijinal bir şekilde empati kurabilir.

İllüstratör Renée Kurilla ile iş birliği sürecinizden bahseder misiniz?

Resimlerin yeterince spesifik olmasını istedim – Ah, o çocuğu okuldan tanıyorum. Ah, zorba o ama karakterde kendimizi göremeyeceğimiz kadar belirgin değil.

Bunu hemen anladı. Bu illüstrasyonları geri gönderdi ve ben şöyle düşündüm: “Ah, Bam. İroniyi anlamıştı. Alt metni anladı.

Birinin diğerlerinden daha gerçekçi olması gereken zamanlar vardı. “Bırakmam tırmanmayı bıraktığım anlamına gelmez.” Bu aslında bağışlamayla ilgilidir. Bırakmak gelişmenin ve yükselmenin bir yoludur. Peki bunu kolayca sindirilebilir ve eğlenceli bir şekilde nasıl gösterirsiniz? Elimizde küçük bir çocuğun kaykayını alıp rampadan aşağı inmek için bıraktığı ve rampanın diğer tarafına tekrar çıktığı çok basit bir örnek var.

Ya da yüksek atlama tahtasından risk alan kız. Gergin ama bu risk almayacağı anlamına gelmiyor. Her işe gittiğimde kelebeklerim oluyor. Çocuklarımla şunu konuşuyorum: Kendinize güvenebilirsiniz ve kelebekleriniz olabilir.

Kitabın bazı bölümlerinin şu anda 15, 13 ve 10 yaşında olan çocuklarınızla yaptığınız sohbetler sonucunda ortaya çıktığını belirttiniz.

Dolaylı olarak muhtemelen çok fazla girdileri olmuştur. Baba olduğumdan beri düşünme ve dünyayı anlamaya çalışma biçimim kesinlikle onun hayatının merceğinden görülüyor.

Hoşuna gitti mi?

Harika olduğunu düşünüyorlar. Kızım çok görsel. En büyük oğlum bunu gerçekten anlıyor ve gerçekten harika olduğunu düşünüyor. En küçüğüm hala nelerden hoşlandığını bana bildiriyor; Biraz geriye yaslandı ve bana daha sonra haber verecek. Annem bundan hoşlanıyor. O bir öğretmendi. Şöyle diyor: Evet, sana öğrettiğim tek şey bu, Matthew.

Peki neden bir çocuk kitabı?

Bu paradoksu kavramak sadece genç bir zihin için değil, bir zihin için de zordur.

Sanki gidebiliriz gibi, hey, af kartım yanımda, komedi. Bu yüzden gerçekten suçlanamam, zorbalığa maruz kalamam ya da cezalandırılamam çünkü bu bir şarkıydı! Ve bunun iletişim kurmanın eğlenceli bir yolu olduğunu düşünüyorum.

Dolayısıyla bir çocuk kitabı belirli nüansları ifade etmenin daha kolay olduğu bir yerdir.

Şüphesiz. Şüphesiz. Bu yüzden oraya gitmek benim için özgürleştiriciydi. 8 yaşında bir çocuk gibi yazıyorum çünkü ziyaret edilmesi ne kadar masum ve eğlenceli bir yer. Ne kadar bağışlamanın, özgürlüğün ve yaratıcılığın yeri.