Mektuplarla ortaya çıkan iki hikaye

dunyadan

Aktif Üye
Sevgili okuyucular,

Bunun federal bir suç olduğundan oldukça emin olsam da başkalarının postalarını okumayı seviyorum. Posta kutunuza asla bakmam -çoğunlukla yakalanmaktan korktuğum için- ama mutfak masanızın üzerinde açık duran kartpostala mutlaka bir göz atacağım. Beni affet; Çok ilgi çekici ve az kelimeyle çok şey anlatıyor.

Yemin ederim ki bu nahoş alışkanlığın merakla daha az, ömür boyu sürecek bir yazışma sevgisiyle ilgisi var. Bütün şirket beni heyecanlandırıyor: pullar, kırtasiye malzemeleri, posta hizmetinin güvenilir büyüsü. (“Postada kaybolmanın” yetişkinliğin “köpek ödevimi yemesi” olduğu konusunda hemfikir olabilir miyiz?) Ne yazık ki, akıllı telefonların ortaya çıkmasından önceki kadar sık kağıda kalem koymuyorum ama dayanıyorum hala posta kutuma düşen nadir mektup veya karta takılıp kalıyorum. Her bir düşünce önemli bir düşüncedir; Kadife Tavşan’ın olmak istediği şekilde gerçektir ve o açgözlü çocuk tarafından alt edilmeseydi Veren Ağaç’ın olacağı şekilde kalıcıdır.

Belki de bu yüzden mektup kitaplarına bu kadar hayranım: Mektuplar size bir mektubun hala bir açıklama yapmanın en kalıcı yolu olduğunu hatırlatıyor. Üstelik “epistolar” çok eğlenceli bir kelime! Gülümsemeden söylemeyi deneyin. Türün en sevdiğim örneklerini buraya ekliyorum.

Sonsuza kadar senin,

Liz

5 Ekim 1949’da Helene Hanff adındaki mücadeleci bir yazar, Londra’daki bir kitapçıya, Manhattan’da bulmakta zorluk çektiği bazı kitapların kullanılmış kopyalarını talep eden bir mektup gönderdi. Saturday Review of Literatür’de Marks & Co.’nun bir reklamını görmüştü; “Antikacı” tabirinin onu tedirgin ettiğini, çünkü onu “pahalı” kelimesiyle eşitlediğini itiraf etti. Birkaç hafta sonra Hanff, kitapçı Frank Doel’den talep ettiği makale koleksiyonlarından ikisini göndereceğine ve üçüncüsünü arayacağına söz veren bir yanıt aldı.

Bu, Doel’in karısı, komşusu ve kızlarından birinin yanı sıra birkaç Marks & Co. çalışanının dahil olduğu 20 yıllık bir yazışmanın başlangıcıydı. Hanff’ın edebi iddiaları hızlı ve öfkeliydi; komşularıyla ilgili esprili haberler ile kütüphanesine yapılan son eklemelerle ilgili tuzlu görüşler arasında sıkışıp kalmıştı. Doel’in mektupları zamanla yumuşadı (Hanff’a ilk adıyla hitap etmesi üç yılını aldı), ailesiyle ilgili mesajlar gönderdi ve Hanff’ın savaştan zarar görmüş bölgeye getirdiği kurutulmuş yumurtalar, dil kutuları ve diğer değerli eşyalar için ona teşekkür etti. karneli Londra gönderildi.

Hanff, Doel’den “The Book-Lovers’ Anthology” kitabının deri ciltli bir kopyasını aldıktan sonra, “Bunun çok eşitsiz bir Noel hediyesi alışverişi olduğunu düşünüyorum” diye yazdı. “Kendininkini bir hafta sonra yiyeceksin ve yılbaşında gösterecek hiçbir şeyin olmayacak. Benimkini ölene kadar saklayacağım ve onu başkasının sevmesine bıraktığımı bilerek mutlu öleceğim. Doğmamış bir kitap aşığına en iyi pasajları göstermek için hafif kalem darbeleri serpeceğim.

Eski Marks & Co. sitesi artık bir McDonald’s’a ev sahipliği yapıyor, ancak bu büyüleyici koleksiyon, Strafor kahve fincanları gibi kelimelerin hepimizden daha uzun ömürlü olacağını kanıtlıyor.

İsterseniz okuyun: Manuel daktilolar, demli çay, Crossing Delancey, Auntie Mame, The Storyed Life of AJ Fikry
Şuradan temin edilebilir: Kullanılmış bir kitapçı, Camden Market, kütüphane, iyi kitapların satıldığı her yer

“Guernsey Edebiyatı ve Patates Kabuğu Turtası Topluluğu” Yazan: Mary Ann Shaffer ve Annie Barrows

Kurgu, 2008

Lütfen bu kitabı kapağına göre yargılamayın. Ben de denize bakan meçhul bir kadının atmosferik bir fotoğrafıyla kendini duyuran bir kitaba şüpheyle yaklaşıyorum. Kafa karıştırıcı bir başlık ve Bağımsızlık Bildirgesi’nin el yazısıyla yazılmış bir aerogram ekleyin; tavsiyemi doğrudan çöp kutusuna gönderme dürtünüzü anlıyorum.

Güven bana: Bir teyzenin (Shaffer) ve bir yeğeninin (Barrows) bu ortak çabası, özellikle “84, Charing Cross Road”dan sonra zaman ayırmaya değer. Aynı zamanda bizi İkinci Dünya Savaşı sonrası Londra’ya, bu sefer yeni bir kitap fikri arayan genç yazar Juliet Ashton’ın eline götürüyor. Aniden, Britanya Adaları’nda 1940’tan 1945’e kadar Alman birlikleri tarafından işgal edilen bir ileri karakol olan Guernsey Adası’ndan Dawsey Adams’tan bir mektup alır. Dawsey ve bir grup komşunun, onu Charles Lamb’in makalelerinden oluşan bir derlemeyi okumaya ve ona aşık olmaya teşvik eden renkli okuma grupları sayesinde hırsızlıktan sağ kurtulduklarını öğreniyoruz. Bakın, Juliet’in adı ve adresi kitabın Dawsey’in kopyasında yer alıyordu, bu yüzden ona mektup yazarak Lamb’in daha fazla eserini sipariş etmesi için ondan yardım istedi.

Ve böylece Juliet ile Dawsey arasında bir mektup seli başlar. Savaş sırasında onun için hayatın nasıl olduğunu bilmek istiyor; Edebiyat ve Patates Kabuğu Turtası Derneği’nin kuruluşunu anlatıyor; ve çok geçmeden diğer üyeler Juliet’e yazmaya başlar. Shaffer ve Barrows ayrıca Juliet’in editöründen, onun en yakın arkadaşından ve (tabii ki Amerikalı olan) eski belirsiz hayranından notlar da içeriyor. Sağlam bir olay örgüsü şekilleniyor; yalnızca harflerin inşaat malzemesi olarak kullanıldığı durumlarda kolay bir iş değil. Ancak kitaplar, adanın nefes kesen manzaraları eşliğinde samimi bir aşk hikayesi için sağlam bir temel oluşturur.

İsterseniz okuyun: Rainer Maria Rilke’den “Genç Bir Şaire Mektuplar”, Anthony Doerr’dan “Göremediğimiz Tüm Işıklar”, sessiz metanetler, kokulu mumlar, pub bilgileri
Şuradan temin edilebilir: Annenizin Kitaplığı (Büyük ve Küçük Tüm Yaratıkları seviyorsa), oyuncu kadrosuyla Libro.fm, Netflix (kitap kadar iyi değil)

Neden gitmiyorsun …

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Haberler kitaplarına veya okuma önerilerimize daha fazla dalın.

Okuduklarınızı beğendiyseniz lütfen başkalarına da tavsiye etmeyi düşünün. Buradan kayıt olabilirsiniz. Abonelere özel tüm bültenlerimize buradan göz atın.

Dostça bir hatırlatma: Kitaplar için yerel kütüphanenizi kontrol edin! Birçok kütüphane, kopyaları çevrimiçi olarak rezerve etme seçeneğini sunar.