dunyadan
Aktif Üye
En iyi mezuniyet konuşması için sıklıkla bahsedilen diğer aday – aslında bir üniversitede (Kenyon) bir yazar (David Foster Wallace) tarafından yapılan bir konuşma – benzer şekilde davranıyor. Tipik anti-ironik ironi kullanımıyla Wallace, kendi konumundaki herhangi bir konuşmacının muhtemelen kullanacağı klişeler ve basmakalıp sözler hakkında yorum yapıyor. Balıklarla ilgili bir benzetme anlattıktan sonra “Bu, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki mezuniyet konuşmaları için standart bir gerekliliktir” diyor: “didaktik, benzetmeye benzer küçük öykülerin kullanılması.”
Ancak amacı dinleyicilerinin beklentilerini boşa çıkarmak değil, onlara duymak istediklerini vermekti. 2005 yılında yaptığı ve 2008'deki intiharından sonra “Bu Sudur” adlı ince bir kitap olarak yayınlanan konuşması, modern üniversite mezunlarının karşı karşıya olduğu temel çelişkilerden birini ele alıyor. Standardizasyon, uyumluluk ve can sıkıntısı üzerine kurulu bir toplumda bağımsız, maceracı ve hatta asi bireycilik olmaya teşvik ediliyorlar. Wallace bu paradoksu çözmez, ancak onu yeniden formüle eder ve hem doğru hem de umut verici bir şey bulana kadar geliştirir:
Ve bu ritüelin amacı da budur; nesiller arasında her yıl görülen tuhaf bir şefkat ve karşılıklı küçümseme gösterisi. Yaşlılar gençlere bilgelik veriyormuş gibi davranırlar, gençler de bunu kabul etmiş gibi davranırlar.
Geçtiğimiz birkaç hafta boyunca, video veya transkript olarak birkaç düzine mezuniyet törenini izledim. Saçma bir girişim biliyorum; bu konuşmalar bana yönelik değil. Tekdüzelikleri, retorik boşlukları değerlerinin bir parçasıdır.
İdeolojik kutuplaşma Amerikan yaşamında güçlü bir güçtür, ancak sıradanlığa olan ortak bağlılığımız daha da güçlü olabilir.
Tebrikler ve iyi şanslar.
Ancak amacı dinleyicilerinin beklentilerini boşa çıkarmak değil, onlara duymak istediklerini vermekti. 2005 yılında yaptığı ve 2008'deki intiharından sonra “Bu Sudur” adlı ince bir kitap olarak yayınlanan konuşması, modern üniversite mezunlarının karşı karşıya olduğu temel çelişkilerden birini ele alıyor. Standardizasyon, uyumluluk ve can sıkıntısı üzerine kurulu bir toplumda bağımsız, maceracı ve hatta asi bireycilik olmaya teşvik ediliyorlar. Wallace bu paradoksu çözmez, ancak onu yeniden formüle eder ve hem doğru hem de umut verici bir şey bulana kadar geliştirir:
Burası mezuniyet konuşması için alışılmadık bir yer değil. Wallace'ın konuşması takdir edildi çünkü basmakalıp sözler söylemenin kendine özgü, entelektüel açıdan ustaca ve silahsızlandıracak kadar samimi bir yolunu bulmayı başardı. Mezunları rahatlattı ve onlara meydan okuduğuna inandırdı ya da kendisini inandırmaya davet etti.Gerçekten önemli olan özgürlük, dikkati, farkındalığı ve disiplini ve diğer insanları gerçekten önemsemeyi ve her gün sayısız küçük, seksi olmayan şekilde kendinizi onlar için feda etme yeteneğini gerektirir.
Ve bu ritüelin amacı da budur; nesiller arasında her yıl görülen tuhaf bir şefkat ve karşılıklı küçümseme gösterisi. Yaşlılar gençlere bilgelik veriyormuş gibi davranırlar, gençler de bunu kabul etmiş gibi davranırlar.
Geçtiğimiz birkaç hafta boyunca, video veya transkript olarak birkaç düzine mezuniyet törenini izledim. Saçma bir girişim biliyorum; bu konuşmalar bana yönelik değil. Tekdüzelikleri, retorik boşlukları değerlerinin bir parçasıdır.
İdeolojik kutuplaşma Amerikan yaşamında güçlü bir güçtür, ancak sıradanlığa olan ortak bağlılığımız daha da güçlü olabilir.
Tebrikler ve iyi şanslar.