Mick Herron’ın gişe rekorları kıran bir casus romancısı olarak sürpriz kariyeri

2013 yılında Mick Herron’ın sallantılı edebiyat kariyeri dağılıyor gibi görünüyordu. Romanlarından hiçbiri birkaç yüz kopyadan fazla satmadı ve İngiliz istihbaratının uyumsuzlarından oluşan bir grup hakkındaki son derece komik serisinin ilk kitabı olan Yavaş Atlar o kadar kötü bir başarı elde etmişti ki devamı olan Dead Lions, Find a British yayıncıyı satmayı başaramadı. .

Ocak ayında 60 yaşına giren Herron geçtiğimiz günlerde “Beceriksizlik her zaman kariyerimin büyük bir parçası olmuştur” dedi.

Artık. Bir dizi talihli olay ve kitaplarını dolduran kaybedenlerin ve terkedilmişlerin karşı konulmaz çekiciliği sayesinde Herron, üç milyon kopyayı aşan toplam satışla bir edebiyat süperstarı haline geldi. Gary Oldman’ın pasaklı Jackson Lamb’ı canlandırdığı Slow Horses kitaplarının TV uyarlamasının üçüncü sezonu 29 Kasım’da Apple TV+’ta yayınlanacak.

The New Yorker geçen yıl bir profilde “Mick Herron kendi kuşağının en iyi casus romancısı mı?” diye sordu.

Cevap evet olabilir ama Herron, kaderindeki baş döndürücü değişimden ziyade kariyerinin başlangıcına (hiçbir şeyin yolunda gitmediği kısmına) daha çok uyum sağlıyor. Sessiz ve çekingen bir tavrı var ve çok yağmurlu bir sonbahar öğleden sonrasında konuşurken, bazen oturma odasının dışına yağan yağmurun sesinden onu duymak zor oluyordu.

“Başarısızlıklara başarılardan daha fazla şefkat duyuyorum” dedi. “Geriye dönüp baktığımda, başarıdan çok başarısız olduğum bir dönemde kalıyorum. Denge istikrara kavuşuncaya kadar hep bu şekilde düşüneceğim.”

Herron, olay örgüsünün karmaşıklığı ve dünya inşasının titizliği nedeniyle John le Carré ile karşılaştırıldı, ancak iki adam ton ve odak açısından büyük farklılıklar gösteriyor. Aynı zamanda keskin açıklamaları ve absürdlükten duyduğu zevk nedeniyle Charles Dickens ve PG Wodehouse ile karşılaştırıldı. (Herron’un siyasi beceriksizlik ve iç çekişmeleri sarılıklı tasvirinde “The Thick of It” ve “Veep” filmlerinin yaratıcısı Armando Iannucci’nin de bir dokunuşu var.)

Ancak yazar, dış dünyanın çoğundan gelen övgülerden büyük ölçüde kurtuldu. Arama yapmak, kısa mesaj göndermek ve saati kontrol etmek için kullandığı on yıllık bir Nokia cep telefonu var. (“Bu aynı zamanda bir el feneri,” diye belirtti, İngilizce el feneri kelimesini kullanarak.) Pandemi sırasında, bir yayıncılık yönetici arama şirketi olan ortağı Jo Howard’ın yanına taşındı, ancak evinde Wi-Fi yok Günlerini yazarak geçirdiği eski ev.

Radyodan ve hafta sonları gazetelerden bilgi alıyor. İnternet hakkında “Aslında bu konuya hiç girmedim” dedi.

Herron’un son kitabı The Secret Hours, Slow Horses evreninin kenarlarında geçen, Britanya’nın yerel casusluk teşkilatı MI5’teki tarihi yanlışlara ilişkin yavaş ilerleyen bir soruşturmaya odaklanan bağımsız bir roman. Kitap, iğneleyici mizahı, bürokratik güç oyunlarını, küçümsenen yetkilileri, cesur aksiyon sahnelerini ve en az bir beklenmedik kurbanı içeren klasik bir Herron kitabıdır.

Herron karakterlerini umursamadığından değil; çünkü mesleğine daha çok önem veriyor.

“Biliyorsunuz tehlikeleri olan bir türde yazıyorum” dedi. “Her zaman tehlikede olan ve her zaman canlı çıkan karakterler varsa, bir süre sonra herhangi bir avantaj yaratmak oldukça zordur. Ne zaman bir karakteri tehlikeye atsam, düzenli okuyucularım kaçmama ihtimalinin yüksek olduğunu biliyor.”

Yavaş Atlar romanlarını okuyanlar, Herron’un farklı bakış açılarından yazarken, küstahça saldırgan anti-kahramanı Jackson Lamb’i nadiren derinlemesine incelediğini de bilecektir. Sarhoş, darmadağınık ve sahada geçirdiği zamanın travması nedeniyle hasar gören Lamb, tükenmiş ve gözden düşmüş casuslar için bir tür yastıklı oda olan Slough House’u yönetiyor.

Herron, “Ne düşündüğünü bilseydik, ya söylediği şeyi kastettiğini bilirdik, bu da onu çekilmez kılardı,” dedi Herron, “ya da söylemediğini, bu da onu anlamsız kılardı.”

Herron Newcastle upon Tyne’da büyüdü. Kuzey Doğu’daki İngiliz devlet okul sisteminin bir ürünü olarak alışılmadık bir şekilde Oxford’a gitti ve orada İngilizce okudu. Şiir yazdığı, Oxford kütüphanesinde çalıştığı ve işsizlik maaşı aldığı bir aradan sonra Londra’da mahkeme raporları yayınlayan bir firmada editör olarak işe başladı. Her gün saatlerce yolculuk yapıyordu.

“İşte o zaman bir şeyler yazmam gerektiğine karar verdim” dedi. Polisiye romanlar ona yakışıyor çünkü “bir tür yapı, bir çerçeve sağlıyorlar” dedi. Her ne kadar Julia Burton adında bir menajer edinmiş olsa da (ofisindeki çamur yığınına bulaşan eski bir müsveddeyi okuduktan sonra onunla imza attı) bir yayıncı bulması yıllar sürdü. O zamandan beri yayınlanmamış çabalarını boşa çıkardığını söyledi.

2003 yılında, mahalledeki gizemli bir patlamayı ve yetkililer tarafından örtbas edilen bir cinayet planını çözmesine yardımcı olması için özel bir dedektif tutan, mutsuz evli bir kadını konu alan edebi bir polisiye romanı olan “Mezarlık Yolu” için bir sözleşme aldı. Burton, kitabın 2.000 £ avans aldığını ve hiçbir inceleme yapılmadığını söyledi. (Bu film ve üç devam filmi şu anda TV uyarlaması için değerlendiriliyor.)

Herron, “Bu işten geçimimi sağlayamayacağım fikrini oldukça çabuk kabullendim” dedi. Kısmen 2005’teki Londra toplu taşıma bombalamalarından sonra casus romanlarına geçmek istediği ve anonimlikten hoşlandığı için bunu umursamadı.

“Şimdi olduğumdan daha da içe dönüktüm” dedi. “‘Okuyucu kitlem yok, bu yüzden kimse dikkat etmeyecek ve yazdığım hiçbir şeye kimse kızmayacak veya üzülmeyecek’ diye düşündüm. Muhtemelen sonunda kullanacağım ses tonunu bulmama yardımcı oldu.”

Bu neşeli, bitkin ses tonu başlı başına bir karakterdir. Çalışması, Brexit dönemi Britanya’sına ilişkin genel hayal kırıklığını yansıtsa da güncel olaylara yalnızca dolaylı olarak değiniyor. (Akıllı okuyucular “Gizli Saatler”de eski başbakan Boris Johnson’a yapılan sinsi göndermeleri fark edeceklerdir. Herron bu kitabın hayranı değil.)

Dead Lions’ın 2013’te İngiliz bir yayıncı bulamamasının ardından Herron’ın kariyeri iki şey sayesinde kurtarıldı. İlk olarak, uzun süredir Amerikalı yayıncısı olan Soho Press’in yeni editörü Juliet Grames, yeni kitabı yayınlamaya karar verdi ve bir Amerikan şirketi için arsız bir hareketle kitabı İngiltere’nin en büyük polisiye kurgu ödülü olan CWA Altın Hançer’e aday gösterdi. Ödül. Törende konukları şaşırtan Herron, “Ölü Aslanlar” ödülünü kazandı.

Herron, “Biraz şaşırtıcıydı” dedi. “Ama bu benim için her şey demekti. Bu, şimdiye kadar yaptığım işi doğruladı ve tüm kariyerimin değişmesinin nedenlerinden biri oldu.” Ayrı olarak, Birleşik Krallık’taki John Murray’deki bir editör, bir tren istasyonunda Herron’un kitaplarından birine rastladı ve onu kaydettirdi. Bir kez daha İngiliz bir yayıncısı vardı.

Yine de satışlar, Herron’un NPR’den övgü dolu bir eleştiri aldığı 2017 yılına kadar başlamamıştı. Aynı yıl, İngiliz kitap zinciri Waterstones, ilk yayımlanmasından yedi yıl sonra “Yavaş Atlar”ı ayın kitabı seçti. Ve Herron sonunda editörlük işinden ayrıldı.

Şu anda Soho’nun yazı işleri müdürü olan Grames, “Yavaş Atlar”ın yalnızca ABD’de 700.000’den fazla kopya sattığını söyledi. Herron’un kitapları – sekiz Yavaş Atlar romanı, dört Oxford romanı, birkaç bağımsız roman ve çok sayıda kısa öykü – 24 dile çevrildi.

Hayatı ve işi başarısızlık duygusuna bu kadar yakından bağlı olan Herron’ı başarı nasıl değiştirdi? Belli ki daha fazla parası ve özgürlüğü vardı, dedi; ve diğer yazarlarla arkadaşlık kurdu; bu, bu kadar uzun süre gizlice çalışan biri için yeni bir deneyimdi.

Bir anlığına düşündü.

“Kendime çok daha fazla güveniyorum” dedi, “ki bu güzel.”

Oradan geçmekte olan Howard müdahale etti.

“Elbette insanlar etkinliklere daha çok güveniyorlar” dedi.

Herron, “Beni korkuturlardı” dedi. “Bir haftadan fazla bir süre önceden endişelenirdim. Veya bunun gibi bir röportaj; bunun için sonsuza kadar endişelenirim.

Howard, “Şimdi açık ve kendinden emin bir şekilde ama aynı zamanda alçakgönüllülükle konuşun” dedi.

Herron, “Alçakgönüllülüğe ödül vermemeleri çok yazık” dedi.