Ne Okuyorum: Eşler ve İlham Perileri Sürümü

dunyadan

Aktif Üye
Bu köşenin düzenli bir okuyucusuysanız, muhtemelen kamu ve özel çıkarların etkileşimi hakkında çok düşündüğümü fark etmişsinizdir: kişisel motivasyonların ve kararların savaşlar ve skandallar gibi büyük kamu olaylarını etkileme şekli, ama aynı zamanda bunun gibi yollar da. kamusal, yapısal kısıtlamaların özel kararlar, insanların yaşama ve çalışma biçimleri ve bazen de insanların güvenliği üzerinde etkisi vardır.

Bu fikir, yolsuzluk (daha geniş yolsuzluk dengesi tarafından şekillendirilen suç işlemek için bireysel tercihler, yani ilerlemenin tek yolu budur), darbeler (bireysel seçkinler kişisel çıkarlarını koruma yolunun onları desteklemek olduğuna inandığında) hakkında yazma şeklimi şekillendirdi. (darbe, ardından komplo genellikle başarılı olur), toplumsal cinsiyet eşitliği (kadınların kamusal hayata katılımı ve başarısı, şiddeti önleme ve ayrımcılığın üstesinden gelme yükünü faillerden çok mağdurlara yükleyen kurumlar tarafından sınırlandırılmaktadır) ve daha fazlası . Ve bu, bazı meslektaşlarımla birlikte üzerinde çalıştığım ve yakında hakkında daha fazla şey duyacağınız büyük bir projenin ana teması.

Bu haftaki okuma listem, bu denklemin özel unsuruna odaklandı: insanların saygı kazanmak, statülerini korumak veya kişisel ilişkilerini sürdürmek için yaptıkları seçimler ve bunun bir bütün olarak toplum üzerindeki etkisi – özellikle yaratıcı ve edebi ilerlemeleri üzerinde.

Lives of Wives’da Carmela Ciuraru, beş edebi evliliği inceliyor ve Roald Dahl ve Kingsley Amis gibi yazarların kamusal edebi başarısının nasıl evdeki eşlerinin özel desteğinden kaynaklandığını ayrıntılarıyla anlatıyor.

Ciuraru, “Ünlü bir yazarın ideal eşinin bahsetme arzusu yoktur,” diye yazdı. “Her gün ikinci sırada yaşıyor. Kendi kaderini kontrol etmeye çalışmak yerine, kendisine verileni şikayet etmeden kabul eder. Hırsları engellenmeyecek çünkü hiçbiri yok.”

Ancak bu ilişkilerdeki çatışmanın erimiş özü, bu ilişkilerdeki kocaların aynı anda hırs ve egodan yoksun, aynı zamanda muazzam zeka ve yaratıcılığa sahip birini istemeleriydi ki, onun kariyerini hizmete sokmak yerine buna istekliydi. kendine ait.

Bu adamların neden böyle bir partner isteyebileceklerini veya bu tür ilişkilerin neden son derece gergin olduğunu anlamak zor değil. Ciuraru, ünlü bir tiyatro eleştirmeni olan Kenneth Tynan’ın, eşi Elaine Dundy çok beğenilen, hit bir roman yayınladığında çok kızdığını ve ona “Seninle evlendiğimde yazar değildin!” diye bağırdığını yazıyor. hala aynı kişi – değişiklik şuydu ki, edebi yeteneklerini artık onunkini desteklemek yerine kendi adı altında kullanıyordu.

Bu, Picasso’nun ilişkilerini okuduğumda beni her zaman etkileyen bir temadır. Otobiyografisi Picasso ile Yaşam’da Françoise Gilot, Picasso’nun bir sanatçı olarak becerilerini nasıl kullandığını anlatıyor ve ondan kendi çalışmasına ilham vermesini, eleştirmesini ve hatta bazen resmini yapmasını talep ediyor. Onu sanatsal olarak takdir etmediğinden değil, ama takdir etti. yaptıve bu değeri kendisine ayırmak istedi.

Aynı şekilde, Brigitte Benkemoun’un Picasso’nun eski ortağı, tanınmış bir Sürrealist fotoğrafçı olan Dora Maar’ın biyografisi Dora Maar’ı Bulmak’ta, Picasso’nun Maar’ın sanatsal yeteneklerini sanki ondan kaynaklanan doğal bir kaynakmış gibi ele aldığını belgeliyor. Maar’ı, bir fotoğrafçı ve ressam olarak kendi işi pahasına, diğer şeylerin yanı sıra Guernica tablosunda kendisine yardım etmesi için teşvik etti.

Fikir meslektaşım Jessica Grose’un bu haftaki köşesinde yaptığı gibi, bu kadınların kadınları da olsaydı ne başarırlardı?

Ancak Whitney Chadwick’in 20. yüzyıl ortalarındaki sürrealist hareketin kadınları hakkındaki mükemmel kitabı The Militant Muse’u okuduktan sonra, Gilot gibi kadınların herhangi bir bağlantı olmadan sanat ve edebiyat hayatına katılabilselerdi neleri başaracağını daha da merak ediyorum. seçkin bir adama. Hareketin kadınlarının yaratıcı ve kişisel olarak birbirlerini nasıl desteklediğini ve ilham verdiğini ve bu işbirliğinin ortaya çıkardığı şaheserleri anlatıyor.

Ama aynı zamanda sürrealist hareketin en etkili entelektüellerinden biri olan Roland Penrose ile Chadwick’e sürrealistler hakkında bir kitap yazmamasını söylediği bir röportaj hakkında da yazıyor.

Chadwick’e “Onlar sanatçı değildi” dedi. “Elbette kadınlar önemliydi, ama bizim ilham perilerimiz oldukları için.”

Leonora Carrington, Frida Kahlo, Remedios Varo, Lee Miller, Valentine Boué, Dora Maar ve Meret Oppenheim’ın yanı sıra söz konusu kadınlar dikkate alındığında gerçekten dikkat çekici bir açıklama yapıldı. Ama bu kadınlardan ikisinin – Miller ve Boué – Penrose’un eşleri olduğunu düşündüğünüzde daha da fazla.

Penrose gibi erkekler hareketin içinde olmasaydı, kendisinin ve Sürrealizm’in diğer kadınlarının ne kadar çok şey başarabileceklerini merak ediyor insan.

Okuyucu Yanıtları: Şu anda ne okuyorsunuz?

Chestertown, MD’den bir okuyucu olan Barbara Harrison, Brendan Slocumb’un Symphony of Secrets romanını tavsiye ediyor:

Yılda sadece bir kitap okuyorsanız, Black Ph.D. Kevin Bernard Hendricks, beyaz olan kahramanı Frederick Delaney’nin yazdığı bir operayı canlandırmaya çalışır.
Avon Lake, OH’de bir okuyucu olan Joyce Rubenstein, Julia Armfield’ın “Bizim Eşlerimiz Deniz Altında” kitabını tavsiye ediyor:

Bir yıl önce, kocam yaşa bağlı uzun bir düşüş ve sonunda karaciğer yetmezliğinden sonra öldü. Denizin altındaki kadınlarımız bana hem rahatlık hem de aynı anda paylaşılan, ancak çok kişisel ve yalnız, uzun bir keder ve kayıp yolculuğuna dair yeni içgörüler verdi. Kitap özünde zarafet ve sevginin bir olumlamasıdır. Kalıcı aşk gibi kederin evrensel olduğu bana hatırlatıldığında, kendi hayatımdaki yoklukla daha iyi başa çıkmama yardımcı oluyor.
Ne okuyorsun?

Şu anda okuduğunuz şey hakkında bana yazan herkese teşekkür ederim. Lütfen göndermeye devam edin!

Okuduğunuz (ya da gördüğünüz ya da duyduğunuz) sizi etkileyen, ilham veren ya da şaşırtan şeyleri duymak istiyorum.

Abone olduğunuz için teşekkürler

Bültenin geçmiş sayılarını buradan okuyun.

Okuduklarınızı beğendiyseniz, lütfen başkalarına tavsiye etmeyi düşünün. Buradan kaydolabilirsiniz. Yalnızca abonelere yönelik tüm haber bültenlerimize buradan göz atın.