Neil Gaiman’ın oğlu, Doctor Who’dan babasının sorumlu olduğuna inanıyor

“Sandman” yazarı Neil Gaiman’dan 2013 yılında New York Halk Kütüphanesi’nde “Bir Noel Şarkısı”nı okuması istendiğinde gereksinimleri basitti.

“Sadece sakal ve silindir şapka takabilirsem” diye hatırladı.

Gaiman, 18 ve 19 Aralık tarihlerinde, sakalı ve silindir şapkasıyla bir kez daha Ebenezer Scrooge’u ve geçmişin, bugünün ve geleceğin Noel hayaletlerini bu kez Belediye Binası’nda canlandıracak.

Woodstock, New York’taki evinden yaptığı bir video röportajında, “Gölgelerde Ne Yapıyoruz” ve “Doktor Who”ya olan sevgisinden bahsetmeden önce, “Dehşete kapıldım” diye itiraf etti. “Belki de yenilgisiz emekli olmalıydım. Ama bazen biraz korkutucu olan bir şeyi yapmak eğlencelidir.

Bunlar konuşmadan düzenlenmiş alıntılardır.

1

“Gölgede Ne Yapıyoruz”

Film tam bir zevkti. Bunun bir vampir filmi olacağını bilmeyen birkaç kişiyi yakalamayı başardım ve bunun bir vampir filmi olduğunu anladıklarında çok güldüler. Dizi çıktığında ilk birkaç bölümde şöyle düşündüm: “Ama bu film değil.” Sonra bir yerde yaptıklarına aşık olduğumu fark ettim.

2

Mavi gökyüzü

Twitter’ın 2008’de tuhaf insanların buluştuğu garip küçük bir yer olduğunu hatırlıyorum. Demokrasiyi baltalayabileceğiniz ve Nazilerle tartışmayacağınız bir yer gibi gelmiyordu. Birkaç seçenek daha denedim ve şu anda en çok sevdiğim şey Bluesky çünkü oradaki insanlar oldukça hoş görünüyor.

3

Manyetik alanlar

Aslında Stephin Merritt’in tüm grupları. Belki 1995 ya da 1996’da Ayın Kulübü’nün Merhaba CD’sine abone oldum ve bir gün o da Gotik Archies’ti. Ölümle ilgili bu kadar mutlu şarkıların arkasındaki dehanın Merritt olduğunu keşfettim ve ilk birkaç Manyetik Alan albümümü sipariş ettim. Yaklaşık iki yıl boyunca “American Gods”ı yazarken çaldığım şarkı “69 Love Songs” oldu.

4

Gene Wolfe’u yeniden okuyun

Yaklaşık beş yıl önce Folio Topluluğu benden dört kitaptan oluşan “Yeni Güneşin Kitabı” serisinin girişini yazmamı istedi. Sonunda onları 19 yaşımdan beri muhtemelen on yılda bir okuduğumu fark ettim. Ve kitaplar düşündüğümden daha derin, daha bilge, çok daha aldatıcı ve çok daha iyi tasarlanmış. O, elinde hiçbir şey yokmuş gibi davranan ve sonra sihir yapan, çok kurnaz bir yazardır.

5

“İllüstratörler: İngiliz İllüstrasyon Sanatı”

Londra’daki Chris Beetles Gallery’deki bu yıllık serginin kataloğu çok güzel ve beni her zaman üzen küçük bir fiyat listesi var çünkü hiç şaşmadan şunu söylüyorum: “Bu katalogda istediğim tek şey, “Fiyatları düşüreceğim: ‘Ah, bunu karşılayabilirim. Bunu karşılayabilirim. Şimdi 81 numara – evet, bunu anlamıyorum.”

6

‘Doktor Kim’

Doctor Who’yu küçükken çok severdim. Aslında kendimi en çok Tanrı’ya benzettiğim an muhtemelen 2009 yılında ilk bölümümü yazmaya başladığım zamandı. Ancak birkaç bölüm yazmamdaki sorun, 8 yaşındaki oğlumun artık Doctor Who’dan sorumlu olmam gerektiğine ikna olması. Yanıma gelip “Baba, bunun olması gerekiyor” diyor.

7

Caryl Brahms ve SJ Simon

Birlikte kitaplar yazdılar ve kesinlikle harika olan iki eserinden biri Bacon’a Yatak Yok’tu; aslında Aşık Shakespeare’in yayımlanmasıyla biraz ün kazandı çünkü pek çok benzerlik vardı ve bunların çoğu konuyla daha ilgiliydi. Shakespeare’in her şeyi temellerine indirgeyen biraz kendini beğenmiş, modern bir tarzda yazılabileceğine dair tutumlarla ilgili.

8.

BBC Sesler Komedi Kanalı

Genellikle geceleri uyumak için yeterince rahatlamam gerektiğinde kullanırım. Latin ya da Yunan bir kişiden, mitolojik bir şeyden ya da yerden bahseden, aynı zamanda klasik bir bilim adamı olan bir stand-up komedyeni olan “Natalie Haynes Stands Up for the Classics” şarkısını yeni dinlemeye başladım. Harika.

9

New York Halk Kütüphanesi’nde Charles Addams

Erkekler tuvaletine giderken üçüncü kata çıktığınızda Charles Addams’ın karikatürlerinin sergilendiği küçük bir oda olduğunu keşfettiğimi hatırlıyorum. Yılda dört kez oraya gittim ve karikatürler değiştirildi. Sonra bir gün onları bir kenara koydular. Bana sanat eserinin eski eşinden ödünç alındığı söylendi. Ancak herkes her şey ortaya çıkar çıkmaz biteceği konusunda hemfikirdi. Bunu hâlâ yürek parçalayıcı buluyorum.

10

“Aşçı, hırsız, karısı ve sevgilisi”

Peter Greenaway bir şekilde cinayeti, yamyamlığı, sömürüyü, vahşeti ve canavarlığı anlatan bir filmi Barok bir tablo ile birleştirilmiş bir Rönesans tablosu ile Arcimboldo’nun neredeyse gözünüzün önünde yemek isteyeceğiniz yemek tabloları gibi bir hale getirmeyi başarıyor.