Perileri, çoklu evreni ve daha fazlasını içeren yeni bilimkurgu ve fantezi kitapları

Yalanlar Şehri’ndeki çocuklar 13 yaşına geldiğinde ve vatandaş olarak kabul edildiğinde, şehir adına çöle ve suya gitmeye gönüllü olmadıkça Ajungo’nun şerefine dillerinin kesilmesi gerekir. Ancak çoğu gitmiş olsa da hiçbiri geri dönmemiştir – ta ki Tutu adlı bir çocuk hasta annesine yardım etmek için su bulmaya başlayana kadar. Tutu, çöldeki macerasında pek çok tuhaf hikayesi olan pek çok tuhaf insanla tanışır ve onlar aracılığıyla tehlikeli gerçekleri ortaya çıkarır.

İşgalcilerin işgalcilerin gerçek dillerini çalması o kadar güçlü, yankı uyandıran bir öncül ki, Tutu çölde gezinirken daha fazla katman biriktiriyor. Bu bir reşit olma hikayesi ve iktidara gelme hikayesi, boyalı bir yelpaze gibi birbirine katlanmış, resmin tüm genişliğini ortaya çıkarmak için aniden açılan türden. Hikaye o kadar yutulabilir ki, bitireceğim. Bir kaç saat içinde. Kitabın kalbindeki çelişkilerle tutarlı olarak, beni tamamen tok ve daha fazlası için aç bıraktı.

Bay Carey’nin INFINITY GATE (Orbit, 535 s., karton kapaklı, 18,99 dolar) muazzam bir başarı, birkaç eski bilim kurgu kavramı yaratmayı başaran tek bir kelimesi bile olmayan kusursuz bir şekilde hazırlanmış bir kitap – dünyayı kurtarmaya çalışan yalnız bilim adamı; çoklu evren; organik yaşam ve makineler arasındaki savaş – taze, hassas ve benzeri görülmemiş bir duygu. İnanılmaz, bir tür dizi başlatıyor.

Infinity Gate, isimsiz anlatıcının yaratılış koşullarını bir masa kuran bir ev sahibi gibi ortaya koyduğu gizemli bir Bölüm 0 ile açılıyor. Bu histen üç kişinin sorumlu olduğunu söylüyor: Bir bilim adamı olan Hadiz Tambuwal; kötü adam Essien Nkanika; ve Topaz Tourmaline FiveHills, a…tavşan? Anlatıcı oradan geri çekilerek hayatlarını, etkileşimlerini ve katalizledikleri değişikliklerin uçsuz bucaksız alanını nazikçe ve şefkatle anlatıyor. Kitabın atlama alanı, bir dağa birkaç adım yürümek ve uzaya inmek gibi üstel ve kaçınılmaz geliyor.

Benim için en göz kamaştırıcı olan, anlatımın ne kadar misafirperver olduğu. Kitap boyunca çoklu evren kavramını açıklamaya yönelik bir soru ortaya çıkıyor: 1 ile 2 arasında kaç sayı var? Kitap, okuyucuyu tamamen yabancı dünyalara götürmekle ve sanat adına kafa karıştıran bir yemek hazırlamakla yetinebilirdi. Bunun yerine, bölgenin haritasını çıkarıyor, patikalarının ve anıtlarının anlamını açıklıyor ve hikayeyi başladığı yerde, bir Lagos kampüsünde bitirmeden önce – neredeyse kurnazca – bunların anlatıcının hikayesiyle olan ilişkisine dair küçük ipuçları veriyor. Peki 1. ve 2. kitaplar arasında kaç olasılık var? Görünüşe göre Infinity Gate hepsini biliyor; onları keşfetmenizi bekliyor.