Profesör ve ödüllü şair Keith Waldrop 90 yaşında öldü

dunyadan

Aktif Üye
İlk şiir kitabı 1969’da Ulusal Kitap Ödülü finalisti olan ve 40 yıl sonra Transandantal Çalışmalar: Bir Üçleme ile ödülü kazanan Keith Waldrop, 27 Temmuz’da öldü. 90 yaşındaydı.

40 yılı aşkın süredir öğretmenlik yaptığı Brown Üniversitesi ölüm haberini yayınladı. Nerede öldüğü belirtilmediği gibi nedeni de belirtilmedi.

Profesör Waldrop bir şairden çok daha fazlasıydı. Seçkin bir Fransız şiir ve düzyazı tercümanı olmasının yanı sıra kolajları solo ve karma sergilerde yer almış bir sanatçıydı. Ayrıca eşi şair Rosmarie Waldrop ile küçük bir matbaa işletiyordu.

Bir şair olarak onlarca cilt yayınladı. Brown gazetesinin belirttiği gibi, şiirine “akıllıca olmasa da daha derin, daha zengin bir şeyle farklı düşünceleri yerleştirme yeteneğiyle okuyucuyu şaşırtabilecek duygusal ve entelektüel bir gizli akım nüfuz etmişti.”

2009 yılında kendisine ödülü veren jüri, kullandığı dili övdü.

“Aşkınsal içkinlik mümkün olsaydı,” diye aktarıyor, “bu, onu Keith Waldrop’un icat etmesindendir; yapabilen tek kişi o; ve Transandantal Çalışmalarda yaptı.

Bu ciltteki birbiriyle bağlantılı üç şiir dizisinin “romantizmden postmodernizme bir füzyon yarattığını, bu da dilin uç noktalara gitme – ve onunla günlük deneyimlerden yararlanma yeteneğini gösterdiğini” söylediler.

Çoğu zaman güzel oldukları kadar rahatsız edici olan canlı görüntülerle çalıştı. “Seçilmiş Şiirler”den (2016) “Aralık için Nodebook’um” bölümünde şunlar yazıyordu:

Dünya – ve elbette bir mesele olsaydı
Cümle, işte burada – dünya

büyük bir balıktır. Anladım
benim ağım. Ve şimdi, zaten kışın
Geceleri ağımı yorgun bir şekilde inceliyorum.
Balık kokuyor.

Ve şiirin devamında:
Açık bir kapı, tıpkı bir kapı gibi sade ve basittir.
Duvar. Kapalı bir kapı bir davettir. Ama eğer
Düğme dönüyor… ?

Close Listening adlı radyo programıyla 2009 yılında yaptığı bir röportajda Profesör Waldrop, ödüllü cildindeki şiirleri de dahil olmak üzere bazı şiirlerinin, iki farklı yaratıcı süreç olmasına rağmen bir sanatçı olarak yaptığı kolajlara benzer bir kompozisyona sahip olduğundan bahsetti. .

“Yaptığım sözlü kolajlar ile yaptığım görsel kolajların birbirine tam olarak uyduğunu hiç hissetmemiştim” dedi. “Ama ikisini de yapmaktan zevk alıyorum, bu yüzden onları yapıyorum.”

Bernard Keith Waldrop, 11 Aralık 1932’de Kansas, Emporia’da doğdu. Babası Arthur bir demiryolu işçisiydi ve annesi Opal (Mohler) Waldrop piyano öğretti.

Ebeveynlerinin evliliği uzun sürmedi ve büyük ölçüde annesi tarafından büyütüldü. Roman benzeri bir anı olarak tanımladığı Light While There Is Light (1993) adlı düzyazı çalışmasında, babasıyla belirleyici bir anı hatırladı.

O zamanlar ortaokulda olan Keith’i, genellikle “GI Hamlet” olarak tanımlanan bir oyunu izlemesi için Topeka, Kan.’a götürdü. Başlangıçta II.

“Bilmesi gereken insanlar (yaşlılar) o zamandan beri bana bunun olağanüstü bir şey olmadığını söylediler,” diye yazdı Profesör Waldrop, “kötü düzenlenmiş metnin vasat bir tasviri – ve Edward dönemi kostümlerini hatırlıyorum – ama benim için öyleydi.” başka bir dünyaya. O günden sonra farklı olduğumu düşünüyorum.”

Tiyatroya ömür boyu sürecek bir ilgi uyandırdı. Profesör Waldrop, Michigan Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrencisi ve daha sonra Brown Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak küçük ölçekli tiyatro kumpanyalarının oluşumunda yer aldı.

Tutkuyla dindar olan annesinin yıllarını “doğru” köktendinci kiliseyi arayarak geçirmesi, Keith ve kardeşlerini Orta Batı ve Güney boyunca taşıması da aynı derecede etkileyiciydi.

Close Listening röportajında ”Sanırım liseye gidene kadar çizgi roman ve İncil dışında neredeyse hiçbir şey okumadım” dedi. Güney Carolina’daki köktendinci bir lisede önce okumaya başladı ve şiir yazmaya çalıştı.

“Dünya çapındaki tufan hakkında anlatı niteliğinde bir şiir yazdığımı hatırlıyorum,” dedi. “Umarım hiçbir iz kalmaz.”

Kansas State Teachers College’a kaydoldu, ancak Kore Savaşı’nın sonlarına doğru askere alınınca çalışmaları kesintiye uğradı. Müstakbel eşiyle tanıştığı Batı Almanya’da görev yaptı; 1955’te öğretmen kolejine döndü ve lisans derecesini aldı. Daha sonra 1958’de Michigan Üniversitesi’nden yüksek lisans derecesi ve 1958’de doktora derecesi aldı. 1964’te karşılaştırmalı edebiyatta.

Diğer iki kişiyle birlikte 1960’ların başında edebiyat dergisi Burning Deck’i kurdu, ancak birkaç sayıdan sonra ortakları ayrıldı ve eşi yardımcı editör olarak ona katıldı.

Kısa süre sonra dergi matbaaya dönüştü. Waldrop’lar 175 dolara satın aldıkları eski bir tipo yazıcıyı kullandılar ve 1964’te Michigan’dan Connecticut’a taşındıklarında yanlarında götürdüler. Profesör Waldrop, Brown fakültesine 1968’de katıldı. 2011 yılında emekli oldu.

Bir şair ve romancı olan Ben Lerner, 2013’te New Yorker’da Brown Üniversitesi’nde Profesör Waldrop’tan ders almak hakkında yazdı. “Bir yanda dünyanın en iyi okunan yazarlarından birinin edebiyat hakkında konuşmasını dinlemeye hevesli genç yazarlardan oluşan bir sınıf, diğer yanda Waldrop’u iyi tanıyan uyuyan sporculardan oluşan bir sınıftı. herkes bir A.”

Eşi hayatta kalan Profesör Waldrop, ilk şiir kitabı A Windmill Near Calvary’yi 1968’de yayımladı. 1969’da Ulusal Kitap Ödülü için finalist oldu. Kırk yıl sonra nihayet ödülü kazandığında, o ve karısı düşük bir profil tuttu. Tören için New York’a gittiler ama eşi sunum yerine operaya gitti.

Profesör Waldrop The Christian Science Monitor’e “Neredeyse kendim operaya gidiyordum” dedi.