Röportaj: Adam Haslett “Anneler ve Oğullar” ve okuma hayatı üzerine

dunyadan

Aktif Üye
“Anneler ve Oğullar”da eşcinsel bir avukat ve görüşmediği annesi, bir sığınma davasını üstlendiğinde geçmişle yüzleşir. Bir e-posta röportajında Yazar, ayrıntıları doğru anladığı için hukuk çalışmalarını ve Arnavutluk üzerine yaptığı araştırmaları övdü. SCOTT HELLER

Başucu masanızda hangi kitaplar var?

Brian Greene'in Kozmosun Dokusu adlı kitabı, görelilik, kuantum fiziği ve sicim teorisinin fiziksel gerçeklik hakkında neler söylediğine dair harika ayrıntılara sahip, meslekten olmayanlar için bir açıklama. “Değerli Kurtuluşun Süsleri”, 12. yüzyılda yaşamış Tibetli bir usta olan Gampopa tarafından yazılmış, Budist öğretisinin aşamalarını anlatan bir tür manastır el kitabı. Ayrıca satırları beni her zaman gülümseten Joy Williams'ın “Harrow”u ve John Horne Burns'ün II. Dünya Savaşı'nın sonundaki Napoli'nin dumanlı, ayyaş ve bazen de neşeli bir görüntüsü olan “The Gallery”si.

Raflarınızda hangi kitaplar insanları şaşırtabilir?

Bir sürü Immanuel Kant. Bir sürü İngiliz romantik şiiri. Ve uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgili bir sürü kitap.

İdeal okuma deneyiminizi tanımlayın.

Öğleden sonra, akşamın erken saatlerinde, uzanarak ya kendi kendime yeni bir şeyler öğreniyorum ya da ritimleri dünyanın geri kalanını dinlendiren bir romana kendimi kaptırıyorum.

Son zamanlarda bir kitaptan öğrendiğiniz en ilginç şey nedir?

Tuz formu manik depresyon tedavisinde kullanılan bu lityum, hidrojen ve helyumla birlikte evrenin doğuşunda mevcut olan üç elementten biriydi. Sanki evren 13 milyar yıldır yaklaşan psikolojik bir krize hazırlanıyormuş gibi.

Zaman içinde okuma zevkiniz nasıl değişti?

Aslında pek değil. Üniversiteden beri, birkaç ay süren dönemlerde kurgu, tarih ve şu ya da bu tür felsefede geziniyorum.

Bir Times eleştirmeni ilk kitabınız hakkında şöyle yazmıştı: “Onun düzyazısı öyle ezici bir ıssızlık yayıyor ki bu ancak derinlerde bir yerden gelebilir.” Bu sende nasıl yankı buldu?

Büyük bir iltifat olarak!

Geriye dönüp bakıldığında, bu kitapla Pulitzer Ödülü finalisti olmak bir lütuf muydu, yoksa bir lanet miydi?

Kesinlikle bir nimet. Özellikle ilk kitap için teşvik gibisi yoktur. Başkalarından teşvik ve saygı. “Devam et”, yazarların her zaman duymaya ihtiyaç duyduğu şeydir çünkü devam etmemek için pek çok iyi neden vardır.

Hukuk diplomanız yeni kitaptaki yasal sığınma sistemi araştırmanıza yardımcı oldu mu?

Evet, çünkü hukuk okumak yeni bir dil öğrenmek gibidir ve onu bir kez okuyabilirseniz, insanların onunla nasıl etkileşime girdiğini ve teşvik ettiği zihinsel alışkanlıkları, karakter duygusunu daha net bir şekilde anlayabilirsiniz. Örneğin, doktorlar hakkında yazmak istiyorsanız, aldıkları eğitimin onların algılanışını nasıl etkilediğini bilmek faydalı olacaktır.

Hangi ileri araştırmalar gerekliydi?

Çoğunlukla göçmenlik avukatlarıyla konuşuyorum, göçmenlik mahkemesinde oturuyorum ve modern Arnavutluk'un tarihi hakkında çok şey öğreniyorum.

Hangi edebi anneler ve oğullar sizin için önemli bir rol oynuyor?

Dürüst olmak gerekirse, başlığı seçerken aklımda Turgenev'in Babalar ve Oğulları'nın bir yankısı vardı, çünkü bu kitap nesiller arasındaki anlayış eksikliğini ele alıyor ve iki genç adam arasındaki dostluk hikayenin merkezinde yer alıyor.

Derslerin yazılarınıza nasıl bir etkisi oldu?

Ara sıra ders verdiğim için ara sıra bir şey, ancak son zamanlarda, yaşım ilerledikçe, bunun bana – öğrencilerimin ve aynı zamanda kendi öğrencilerimin – yazmaya daha fazla merakla ve daha az yargıyla yaklaşma fırsatı sunduğunu düşünüyorum.

Seni en son güldüren kitap hangisiydi?

Bkz. Soru 1: Joy Williams'ın “Harrow”u.

Hediye olarak aldığınız en iyi kitap hangisi?

Zamanlama olarak Michael Cunningham'ın “Dünyanın Sonundaki Bir Ev” kitabını söyleyebilirim. Ben 20 yaşımdayken (AIDS salgınının en üst düzeyde olduğu dönemde reşit olan eşcinsel bir üniversite öğrencisi) kız kardeşim bunu Noel için bana vermişti ve o kitabın eşcinsel bir çocuk ve erkek kardeşiyle ilgili açılış paragrafları hâlâ aklımdadır.

Daha fazla yazarın hangi konular hakkında yazacağını düşünüyorsunuz?

İnsanların işlerini nasıl deneyimledikleri; insanların nasıl, nerede, ne zaman ve neden merak ve hayranlık duyduğunu; ve ayrıca seçim anlamında değil, yaşanan anlamda siyaset. Özellikle şimdi bunu yapmak çok zor ama bir o kadar da gerekli. Siyasi olarak iki boyutta savaşıyoruz ama en az dört boyutta yaşıyoruz.

Edebi bir akşam yemeği partisi düzenliyorlar. Hangi üç ölü ya da yaşayan yazarı davet ediyorsunuz?

Ray Monk'un Ludwig Wittgenstein hakkındaki muhteşem biyografisine göre Wittgenstein, Virginia Woolf ile John Maynard Keynes'in partilerinden birinde tanışmış olabilir, ancak “ikisi de diğeri üzerinde pek bir etki bırakmış gibi görünmüyor (Wittgenstein çoğu zaman sert veya kaba davranırdı.” Kadınlar.) Başka bir parti düzenlemek yerine onların arasında oturmayı tercih ederdim. Bir şekilde Wittgenstein'ın katılığını gevşettiğimi ve ikisini dilin zevkleri ve bir yazarın veya düşünürün hayatındaki inanç ile şüphe arasındaki denge hakkında bir sohbete dahil ettiğimi hayal ediyorum.