Röportaj: Graham Norton, “Frankie” adlı romanı ve okuma hayatı hakkında

Norton'un beşinci romanında, görünüşte sıradan olmayan yaşlı bir kadın, New York bohemleriyle dalga geçtiği bir hayat hikayesini anlatıyor. Komedide yer almasına rağmen, bir e-posta röportajında ”çok az şeyin beni güldürdüğünü” itiraf etti. SCOTT HELLER

Başucu masanızda hangi kitaplar var?

Yatakta nadiren okurum ama şu anda William Boyd'un Gabriel's Moon'u ve Rachel Cusk'un Cher: The Memoir and Parade kitabı beni bekliyor.

En son okuduğunuz harika kitap hangisiydi?

Bu kelimenin ne anlama gelebileceği konusunda kafa yormak yerine, size herkese memnuniyetle tavsiye edeceğim iki kitabı vereceğim: Octavia Butler'ın Kindred'ı ve Gabrielle Zevin'in Tomorrow, Tomorrow ve Tomorrow'u.

Henüz okumadığınız için utandığınız kitaplar hangileri?

Listem uzun ve utanç verici. Kendimi savunmak gerekirse, asla sırf itibarımı kurtarmak için bir şeyler okumuş gibi davranmam. Dürüst olmak gerekirse Patricia Highsmith'in yazdığı hiçbir şeyi okumadım. Senin için yeterince utanç verici mi?

Röportaj yaptığınız ve sizi özellikle şaşırtan bir yazar var mı?

Merhum Hilary Mantel. En ufak bir ima ya da pislik belirtisi gösterdiğinde gözlerindeki parıltıdan gerçekten etkilendim.

Harika bir kitap kötü yazılabilir mi?

Bunun hileli bir soru olduğunu hissediyorum ve ne söylersem söyleyeyim, her zaman yüksek sesle bir “Anladım!” Hoşuma gitmeyen kötü kısımları veya unsurları olabilir diyeceğim ama genel olarak hayır diyorum, kötü yazılmış olamaz. Arabayı kazandım mı?

Kimsenin duymadığı en sevdiğiniz kitap hangisi?

İnsanların bunu duyduğuna eminim ama yeterli değil. Dorothy Salisbury Davis'in “Nazik Bir Katil” adlı eseri. 1950'lerin sonlarından 1970'lere kadar çok başarılı bir Amerikan suç yazarıydı, ancak eserlerinin çoğu artık basılmıyor. Garip ve rahatsız edici ve bugün yazılan hiçbir şeye benzemiyor.

Birkaç yıl önce bir Guardian eleştirmeni romanlarınızı seslendirdi “iddiasız.” Buna ne diyorsun?

Hiçbir yanılsama içinde değilim, kelimenin aşağılayıcı bir şekilde kullanıldığını anlıyorum ama bu beni rahatsız etmedi. Gördüğüm kadarıyla okuyucumdan tek talebim okuyabilmeleridir ve eğer sesli kitabı seçerlerse o bile değil. O zaman işin zor kısmını yapmak benim işimdir. Konunun yeterince ilginç olduğundan ve karakterlerin ilgi çekici olduğundan emin olmam gerekiyor, ancak bunun nedeni kitaplarımı saf eğlence olarak görmemdir. Eğer bütün kitaplar böyle olsaydı dünya çok daha fakir bir yer olurdu ama kitaplarıma duyduğum tutkudan çok memnunum.

Britanya'daki bir talk show'da “Frankie”yi “yazdığım ilk mutlu aşk romanı” olarak tanımlamıştınız. Bunun neden böyle olduğunu düşünüyorsunuz?

Bunun en bariz nedeni şu anda mutlu evli bir adam olmam gibi görünüyor, ancak sefil ilişkiler hakkında romanlar yazarken zaten Jono'yla çıkıyordum. Belki bu hikayenin hepsini birbirine bağlamak için mutlu bir bağa ihtiyacı vardı ya da bu sadece etrafımızı saran umutsuzluğa bir tepki olabilirdi.

Romanı araştırırken 1960'ların New York'u hakkında öğrendiğiniz en ilginç şey nedir?

Daha önce Robert ve Ethel Scull'u ve Pop Art hareketindeki rollerini bilmiyordum. Çağdaş sanatın bu nadide, cansız dünyasının bir taksi impresaryosu tarafından dönüştürülmesini seviyorum.

Henüz uyarlanmamış bir filmde veya dizide en çok hangi kitabı görmek istersiniz?

Wesley Stace'in Talihsizliği. Aslında haklarını satın almaya çalıştım. Bu, muhteşem karakterler, çılgın olaylar örgüsü ve sağlıklı dozda cinsiyet esnekliğiyle dolu destansı bir Dickens masalı.

En son okuduğunuz ve sizi güldüren kitap hangisiydi?

Çok az şey beni güldürüyor. Tek istisnanın David Sedaris'in yazdığı herhangi bir şey olduğunu söyleyebilirim. Gülmekten çok istemsiz bir homurtu ama bu da bir şey.

En son okuduğunuz ve sizi ağlatan kitap?

Öte yandan ağlamak her zaman yaptığım bir şeydir. Son yuhalama muhtemelen Alan Hollinghurst'ün Akşamlarımız kitabını okurken meydana geldi. Başlık tek başına gözlerimi yaşartıyor.

Yaşlanma hakkında şimdiye kadar okuduğunuz en aydınlatıcı kitap hangisiydi?

Bunun tamamen yaşlanmayla mı ilgili olduğundan emin değilim ama Charles Dickens'ın “İki Şehrin Hikayesi” kitabının sonlarına doğru Carton'un geriye dönüp hayatına baktığı ve ölümü üzerine düşündüğü bir bölüm var. Bunu son derece dokunaklı ve tuhaf bir şekilde modern buluyorum. Sona yaklaşan bir hikaye hakkında hepimizin düşünme biçiminde, karakterim Frankie'ye ve onun hayatından bahsetme şekline yansıyan bir şeyler var. Kaybolan aşklar, kalp kırıklıkları ve zaferlerin hepsi benzer bir ağırlık taşıyor gibi görünüyor.

Edebi bir akşam yemeği partisi düzenliyorlar. Hangi üç ölü ya da yaşayan yazarı davet ediyorsunuz?

Hikayeler için Charles Dickens ve Daphne du Maurier ve gittikten sonra onun hakkında konuşabilmemiz için Enid Blyton.