Röportaj: Richard Russo çocukluk okumasının saflığını özlüyor

dunyadan

Aktif Üye
Yatağınızın başucunda hangi kitaplar var?

Andre Dubus III’ten Böyle İyilik, Ann Patchett’den Tom Lake, Nathan Hill’den Siteness, David Bayles ve Ted Orland’dan Sanat ve Korku.

En son okuduğunuz harika kitap hangisiydi?

Dennis Lehane’nin Küçük Merhametleri. En sevdiğiniz inatçı yazarları (Hammett? Chandler? Ross Macdonald? Robert Parker?) ve onların en çetin kahramanlarını (Spade? Marlowe? Lew Archer? Spenser?) düşünün. İkisi de adil bir dövüşte Lehane’den Mary Pat ile boy ölçüşemezdi ve onun Southie’sinde bir gün bile dayanamazlardı.

Son zamanlarda ilk kez okuduğunuz klasik kitaplar var mı?

George Orwell’in “Paris ve Londra’da Aşağı ve Dışarıda”.

Bugün çalışan romancılar, oyun yazarları, eleştirmenler, gazeteciler, şairler gibi yazarlardan en çok hangilerine hayranlık duyuyorsunuz?

bende çok var Çalışmalarını sevdiğim ve hayran olduğum yazarların arkadaşları, ancak aralarından seçim yapmak muhtemelen akıllıca değil, bu yüzden onun yerine sadece hiç tanışmadığım yazarların isimlerini vereceğim. Maggie O’Farrell, Kate Atkinson ve Tana French, yeni bir kitap çıktığında her zaman yaptığım şeyi bırakmamı sağlıyor. Bu listeye yeni eklenenlerden biri de Claire Keegan.

Bir kitap üzerinde çalışırken ne okursunuz? Ve bir kitap üzerinde çalışırken neyi okumaktan kaçınırsınız?

Ben asla yapmam Olumsuz Bir kitap üzerinde çalışıyorum, yani. … Daha gençken, sesi benimkinden çok farklı ve farklı olan yazarların kitaplarını okumaktan, benimkine de bulaşabileceği veya onu etkileyebileceği korkusuyla kaçınmaya çalıştım. Sonunda, kendi sesimin, iyi ya da kötü, kök saldığını ve şimdi bir tür moleküler düzeyde var olduğunu fark ettim. Bu günlerde ne olursa olsun, ne zaman olursa olsun okuyorum.

Kitaplarınızı nasıl düzenliyorsunuz?

Organize misin? Bana nasıl olduğunu göstermen için sana meydan okuyorum. Eskiden doğruydu ama birkaç yıl önce karım ve ben dört katlı şehir evimizi iki yatak odalı bir daireye indirdik ve kitaplarımın dörtte birinden biraz fazlası yeniden satış için halk kütüphanesine bağışlandı. Geriye kalan, yaşam alanımız, ofisim ve şehir merkezindeki bir depo birimi arasında paylaştırılıyor. Tek ortak noktaları, benim yaşımda nerede olduklarını bilsem bile muhtemelen onları okumamış olmam. Bazılarını bir daha asla okumayacağımı biliyorum ama yine de onlardan ayrılamam (annemden bana miras kalan John Dickson Carr, namı diğer Carter Dickson’ın 35 sentlik solmuş karton kapaklı kitaplarının neredeyse tamamı; NC Wyeth’in orijinal çizimleriyle Treasure Island’ın güzel bir baskısı). Şimdi bu kitapları bir daha asla okumayacağımı ilan etmiş olmama rağmen, tam da bunu yapmak için güçlü bir dürtü hissediyorum.

Hediye olarak aldığınız en iyi kitap nedir?

Bu, kızım Kate’in ilk romanı Super Host’un basından yeni çıkmış bir kopyası olacaktı. Nerede biliyorum bu kitap, inan bana.

Çocukken nasıl bir okuyucuydunuz?

Yavaş ama doyumsuzca (şimdiki gibi). Tamamen rastgele (BMşu anda olduğu gibi). Bir yazar olduğunuzda, kaçınılmaz olarak bir okuyucu olarak masumiyetinizi kaybedersiniz. Bir daha asla bu kadar derin rüya görmeyeceksin. Bir parçanız her zaman uyanıktır ve daha sonra ne kullanacağını, o zarif numarayı, o akıllı yapısal aracı arar. Disney World’de yer altı turu yapmak gibi. Büyünün bir kısmı kaybolur.

Canlı ya da ölü hangi yazarları edebi bir akşam yemeğine davet ederdiniz?

Yazmaya başlamadan önce düşündüğüm diğer tek hayat bir müzisyenin hayatıydı ve en sevdiğim yazarların çoğu hala müzisyen, özellikle yetenekli hikaye anlatıcıları. Yani belli ki patron (“Gerçekleşmeyen bir rüya yalan mı, yoksa nehrin kuru olduğunu bildiğim halde beni nehre götüren daha kötü bir şey mi?”); James McMurtry mi? (“Çocukları bağlayın, onlara bir Cherry Coke içinde biraz votka verin, Oklahoma’ya gidiyoruz … Daha önce hiç görmediğiniz kadar harika, büyük bir parti olacak”); Leonard Kohen mi? (“Seni son gördüğümüzde çok daha yaşlı görünüyordun, ünlü mavi yağmurluğun omzundan yırtılmıştı”); Kasaba Van Zandt? (“Pancho’nun dualarınıza ihtiyacı var, doğru, ama birazını Lefty için saklayın, yapması gerekeni yaptı”); Joni Mitchell’ı mı? (“Oh Carey, bastonunu çıkar, ben de biraz gümüş koyayım, ah, huysuz yaşlı bir babasın, ama senden hoşlandım”); John Prine? (“Esmerelda ve Notre Dame’ın Kamburu, hiç utanmaları yokmuş gibi birbirlerine vurdular… Kesinlikle – odo, Quasimodo”). Bana bunun eğlenceli olmayacağını söyle.

Bundan sonra ne okumayı planlıyorsun?

Abraham Verghese’nin Sular Antlaşması. (Başka bir yere yönlendirilmedikçe.)