Rüzgar Gibi Okuyun: Bill Cunningham'ın Fotoğrafları ve Gwendolyn Brooks'un Hayatı

dunyadan

Aktif Üye
Sevgili okuyucular,

İlk hayran mektubum pek iyi değildi. Bu mektup, 1830'ların yaşam tarzına olan bağlılığının yanı sıra korgiler ve çocuklardan oluşan suluboya resimleriyle tanınan çocuk kitabı yazarı ve illüstratör Tasha Tudor'a yönelikti. Parkta bulduğum bir tüyden kalem yapmayı denedim (tükenmez kaleme geçmek zorunda kaldım) ve özellikle pitoresk anlar için tercih ettiğim pantolonu giydim. “Sevgili Tasha Tudor,” diye yazdım, “sanırım pek çok ortak noktamız var.” “A Time to Keep”e neredeyse nasıl hayran olduğumu, “The Dolls' Christmas”taki balkabağı evini yeniden yaratma çabalarımı ve bahçeye kurduğum eğri direği.

Bir oyun buluşması için orada bulunan bir sınıf arkadaşım mektubu buldu ve onunla dalga geçti ama ben yılmadım. Üzerine mühür mumu sürdüm ve posta kutusuna attım. Belki de bunu “Tasha Tudor, Marlboro, VT”ye gönderdiğim içindi ama hiç yanıt alamadım.

Dersimi almam gerekirdi ama yaşadığım talihsizlikler aşağıdaki tavsiyelere yol açtı.

Sadie

Üniversiteye geldiğimde Gwendolyn Brooks'un kampüsten çok uzakta yaşamadığını öğrendim. Onu rahatsız etmek istemedim ama ikinci hayran mektubumu yazma zorunluluğu hissettim. (“Maud Martha” hakkında ne hissettiğimi biliyorsun.) Mektubumu gönderdikten kısa bir süre sonra öldü – mektubunu alacağından şüpheliyim – ama pişman değilim. Ve Brooks'un tavşan deliğinin derinliklerine daldım; Üniversite kütüphanesi, Brooks'un kendi yazılarının yanı sıra onun çalışmalarına adanmış yazılarının çoğuna sahipti. Melham'ın Brooks'la ilgili biyografisini okudum ve daha sonra biyografi yazarıyla ilgilenmeye başladım; onun aynı zamanda yakın bir kişisel arkadaşım ve saygı duyulan bir meslektaşım olduğunu öğrendim – Brooks, Pulitzer Ödülü için Melham'ın 94. Caddedeki Notlar kitabını tavsiye etti.

Bir Arap-Amerikalı kadın tarafından yayınlanan ilk İngilizce şiir koleksiyonu olarak kabul edilen, New York City'ye yazılan unutulmaz bir aşk-nefret mektubu olan bu kitap, eğer elinizde olursa okumaya değer. (Devamıyla birlikte New York Şiirleri'nde toplanmıştır.) Ancak bulması daha kolay olan Brooks biyografisini mutlaka okuyun. Akademik süslerin sizi oyalamasına izin vermeyin: Bu şüphesiz ciddi bir eleştirel çalışma olsa da, aynı zamanda yetenekli bir şairin sanatçının canlı bir portresidir. Brooks, diğer siyah yazarların, özellikle de genç yazarların neredeyse ölümüne kadar yorulmadan savunuculuğunu yapan karmaşık bir figür olarak karşımıza çıkıyor. Melhem, Brooks'un kapsamlı çalışmasını Chicago'daki gençliği ve sivil haklar çalışmaları bağlamında konumlandırıyor; onların etkilerini ve kanondaki yerlerini inceliyor. Kitap 1987'de yayımlandı ama hâlâ geçerliliğini koruyor.

İsterseniz okuyun: Gwendolyn Brooks; DH Melhem; Chicago
Şuradan temin edilebilir: Kentucky Üniversitesi Yayınları (e-Kitap)

Üniversiteyi bırakıp serbest yazar olduğumda hâlâ çekingendim ama gazeteciliğin incir yaprağının her türden insanla nispeten rahat bir şekilde tanışmamı sağladığını öğrenmiştim. İnsanların ücretsiz olarak yazmasını isteyen acemi bir çevrimiçi yayın bana hikaye fikirleri sorduğunda (o zamanlar web siteleri “serbest çalışma” konusunda “serbest” konusunda büyük önem taşıyordu), efsanevi portre fotoğrafçısı ve New Yorklu kişilikle bir röportaj yapmayı önerdim. Editta Sherman. Sherman, Carnegie Hall stüdyolarında kalan son kişilerden biriydi; tiyatronun üstündeki aynı yaratıcı tipler için tasarlanmış bir dizi oda artık dışarı itiliyordu; sonunda hepsi 2010 yılında tahliye edildi. Ancak Sherman'ı ziyaret ettiğimde, o hâlâ geniş ailesini büyüttüğü ve düzinelerce ünlü ve bohemin fotoğraflarını çektiği, siyah beyaz fayansları ve ikinci katındaki dar asma katıyla iki katlı stüdyoda yaşıyordu.

Sherman bana olaylı hayatıyla ilgili her şeyi anlattı; bana parti parçası “The Dying Swan”ı tüylü bir tütüyle seslendirdiği VHS kasetini gösterdi; o ve kaldığım süre boyunca uğrayan uzun süredir Haberler moda fotoğrafçısı olan komşusu Bill Cunningham, bana genç bir şapkacı olarak yaptığı bir dizi şapkayı giydirdiler. Her ne kadar yazı yayınlanamadan dergi kapanmış olsa da, hayatımın en güzel günlerinden biriydi. Ama hatıra olarak Editta bana “Cepheler” kitabının bir kopyasını verdi.

“Cepheler”, Cunningham'ın New York Tarih Derneği'ne bağışladığı 1976 tarihli fotoğraf sergisinden basılmıştır. Öncelikle Editta'yı, ikilinin toplayıp yeniden yarattığı ve ardından sekiz yıl boyunca aynı döneme ait New York mimari simgelerinin önünde fotoğrafladığı dönem kostümüyle sergilediler. Kitap, onun mafya şapkalarından (St. Paul Şapeli), Yaldızlı Çağ kıyafetlerine (Beşinci Cadde malikaneleri), Şapkalar 1950'lerin ve Mies van der Rohe'nin modern harikalarının yanı sıra 1970'lerden kalma grafitilerle süslenmiş bir metro vagonunda gece elbisesi giymiş bir Sherman gibi anakronizmler de var. Sherman'ın açıkladığı gibi, geleneksel bir modelin figürüne sahip değildi, ancak o kadar gösterişli ve dramatik bir şekilde poz verdi ki, kısa sürede arkadaşının ilham perisi haline geldi. Ve kitap muhteşem: kostümlerin, mimarinin, iki sanatçının ve onların dostluğunun ve mimarlığın ve yaşamanın, buna uygun olarak ilham veren hayal gücü uçuşlarına olanak sağladığı bir anın hikayesi.

İsterseniz okuyun: “Bill Cunningham: New York”; “Yalnızca çocuklar”; “Ölmekte olan Kuğu”
Şuradan temin edilebilir: İkinci el kitap siteleri. Görsellerin bazılarını New-York Tarih Derneği'nin web sitesinde görebilirsiniz; ayrıca kitabın bir kopyası da var.

Neden gitmiyorsun …

• Bir yolculuğa mı çıkıyorsunuz? Belki Tasha Tudor'la yaşadığım deneyim beni yaralamıştı ama Jane ve Michael Stern'e yazıp onlara Roadfood (büyükannem ve büyükbabamın evinin yakınındaki harika akçaağaç barlarıyla donut dükkanı) kitabı için bir ipucu verdiğimde bundan bahsetmedim. 11 yaşında olduğum gerçeği. (Basıldığında, teknik olarak yayınlanan ilk eserimdi ve tartışmasız en iyi eserimdi.) Yol kenarındaki gizemleri kutlayan eserlerine hâlâ hayranlık duyuyorum – The Encyclopedia of Bad Taste ve Elvis World – ve özel bir sevgim var. 1950'lerdeki bohemlerin sarımsak kokulu rustikliğe olan tutkusundan Capote kuğularının beyaz masa örtüsüyle kaplı tapınaklarına kadar geçen yüzyılın ortasında ülkenin değişen zevkleri.

• Çocuklardan gelen mektuplara cevap veren bir yazar okudunuz mu? Yakın zamanda arkadaşım Flora'nın çocukluğunda Rumer Godden'a mektup yazmakla kalmayıp aynı zamanda onunla yazıştığını da öğrendim! Ayrıca Ashley Bryan, Tove Jansson ve Maurice Sendak'ın genç hayranlarına yanıt verdiklerini de okudum. (Elbette bu hayranlar mektuplarına benden daha iyi hitap etmiş olabilirler.)

• Yeni yetişen ineğinize gerçek bir tüy mü alacaksınız? Bu web sitesine bir nedenden dolayı Pen Heaven deniyor.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Haberler kitaplarına veya okuma önerilerimize daha derinlemesine dalın.

Okuduklarınızı beğendiyseniz lütfen tavsiye edin. Buradan kayıt olabilirsiniz. Abonelere özel tüm bültenlerimizi burada bulabilirsiniz.

Dostça bir hatırlatma: Kitaplar için yerel kütüphanenize göz atın! Birçok kütüphane, kopyaları çevrimiçi olarak rezerve etmenize olanak sağlar.