Salvador’da yolunuzu okuyun

dunyadan

Aktif Üye
Read Your Way Around the World, dünyayı kitaplar aracılığıyla keşfeden bir dizidir.

Brezilya’nın Bahia eyaletinde Salvador’da doğdum ve 15 yaşıma kadar yakınlarda yaşadım. Ayrılana kadar şehrimi gerçekten tanıma fırsatım olmadı. Evden uzağa seyahat ederken doğum yerim hakkında nasıl daha fazla bilgi edinebilirim? Biraz klişe gelebilir ama sizi temin ederim ki edebiyat bunu mümkün kıldı: beni uzun ve derin bir yolculuğa çıkardı, eve getirdi ve beni kelimeler ve hayal gücüyle sarmaladı.

Halk kütüphanelerini sık sık ziyaret eden biri olarak Jorge Amado’nun kitaplarını keşfettim. Amado hakkında zaten bir şeyler biliyordum, onu okuduğum için değil, Salvador kültürel yaşamında her yerde bulunan bir figür olduğu için. Romanlarının dünyasına adım atmak iki nedenden dolayı büyük bir aşk ilişkisi başlattı: Yazmanın gücünü yetenekli bir anlatıcının ellerinde deneyimledim – bizi kendine bağlayan ve bizi hikayenin kalbine götüren biri – ve daha sonra onu da tanıdım. Kendimi Amado’nun kahramanlarından biri olarak görüyorum, çünkü onun kitaplarında benim topluluğumun insanları yaşıyor.

Salvador, Amerika’daki Portekiz sömürge projesinin bir parçası olarak 1549’da kurulan Brezilya’nın ilk başkentiydi. O zamanın Salvador’unda başta Portekizliler ve Hollandalılar olmak üzere Avrupalılar ve ayrıca yerli halklar, özellikle Tupinambá vardı. Kökleri Nijerya, Benin (eski adıyla Dahomey) ve Togo olan Yorubalar ile Kongo Cumhuriyeti ve Angola’nın Bantu halkları gibi Afrika’dan birçok farklı etnik grup da temsil edildi. Afrika diasporasının varisleri ruh ve yaratıcılıkla -bugün Salvador nüfusunun yaklaşık yüzde 80’i kendini Afro-Brezilyalı olarak tanımladığından büyük bir çoğunluk- şehrin zengin ve güzel kültürel yaşamını şekillendirerek Salvador’u Afrika kültürlerinin yaşayan bir anıtı haline getirdi. Amerika.

Paketlemeden önce ne okumalıyım?

Eşsiz toplumumuzun ortaya çıkışını ve dolayısıyla Salvador şehir manzarasını anlamak için, özellikle aşağıdakileri okumak gerekir: “Rufino’nun Hikayesi: Kara Atlantik’te Kölelik, Özgürlük ve İslam” João José Reis, Flavio dos Santos Gomes ve Marcus JM de Carvalho tarafından. Rufino bir alufaveya Müslüman ruhani lider, günümüz Nijerya’sında Oyo İmparatorluğu’nda doğdu ve gençliğinde köleleştirildi. “Rufino’nun Öyküsü”, özgürlük arayışındaki bir adamın yaşamının yanı sıra, Kara Atlantik’in ötesindeki diasporayla ayrılmaz bir şekilde bağlantılı bir yer olan Salvador’un gelişim tarihini özetleyen destansı bir hikaye.