“So What” kitabının yazarı şair Frederick Seidel ile röportaj

dunyadan

Aktif Üye
En son okuduğunuz ve güldüğünüz kitap hangisiydi?

Sanırım Philip Roth'un “Sabbath Tiyatrosu”. En sevdiğim romanı, bir başyapıt. Bir şey okurken çok fazla gülmeyi sevmiyorum.

Seni kızdıran son kitap?

“Delmore Schwartz'ın Toplu Şiirleri” onun trajik yaşamını düşünmek beni kızdırdı. İlk şiirler harika ve kitabın geri kalanında ne kadar da sorun var. Ne kadar yetenekli bir adam ve ne kadar berbat bir hayat.

Hangi çağdaş şairleri okumaktan keyif alıyorsunuz?

Michael Hofmann'ı, Nick Cave'i ve Anne Carson'ı severim. Artık hayatta değil ama John Ashbery'nin çalışmalarından, coşkusundan ve müziğinden keyif alıyorum. Aksi takdirde, zamanda geriye gitme eğilimindeyim; Mandelstam ve Montale'nin büyük bir hayranıyım. DH Lawrence, muhteşem kısa romanın yazarı “St. Mawr”, hayran olduğum ama şiiriyle adı pek geçmeyen çok iyi bir şairdir. Yerler ve manzaralarla ilgili şiirlerde çok hoş bir özlülük, sadelik ve canlılık var.

Zaman içinde okuma zevkiniz nasıl değişti?

Artık çok daha az roman okuyorum. Odak noktası antik ve çağdaş şiirdir. Montale'yi Jonathan Galassi'nin mükemmel çevirisinde yeniden okudum. Milton Soneleri'ni okudum. Virgil ve Catullus. Sappho. Ezra Pound'un “Cathay”ı. Robert Frost ve Apollinaire. Ve tabii ki Freud'un toplu eserleri.

Sizi Nick Cave hakkında bir şiir yazmaya iten şey neydi?

Onun harika bir sanatçı ve harika bir insan olduğunu düşünüyorum. Kişisel olarak onu seviyorum ve çalışmalarına hayranım. Tüm performansları gibi dikkat çekici olan New York'taki Beacon Tiyatrosu'ndaki son konserindeydim. Daha sonra onun Londra'daki Claridge's barında, Nick Cave'i duymayı beklemeyen ancak teklifin kabul edildiği, oradaki şaşkın, açıkça çok duygusal insanlar için doğaçlama bir performans sergilediği bir videosunu gördüm. Harika bir şarkıcı ve şarkılar için kullandığı materyaller oldukça etkileyici ve kendi kişisel kayıplarını ve dramlarını içeriyor. Daha fazla hayranlık duyamazdım.