Sorunlu bir dünyayı hatırlatan şair Stanley Moss 99 yaşında hayatını kaybetti

2005 yılında The Last Bohemians adlı blog için Dylan Foley'e “Sanat satmaya başladığımda ne param ne de eğitimim vardı” demişti. “Eski ustaları bulma konusunda bir yeteneğim var. Ücretsiz olarak satın aldığım ve şu anda Louvre'da asılı olan tabloları keşfettim. Bunun için zevke ve akla ihtiyacınız var.”

“Şair olarak kariyerim ile satıcı olarak kariyerim arasında nasıl bir denge kurabilirim? Fazla uyumak zorunda kalmamamın avantajına sahibim.”

Moss ülke çapında tanınmıyordu. Ancak doğa, arkadaşların ölümü, Holokost ve diğer konular hakkında yazdığı, eleştirmenlerin zarif, dokunaklı ve sıklıkla acı veren serbest şiiri olarak adlandırdığı şiiriyle binlerce sadık hayran kazandı. Kitaplarının çoğu Almanca, İspanyolca, İtalyanca ve Çince'ye çevrildi ve okuyucular, onun, insanlıktan habersiz olduğunu düşündüğü bir Tanrı ile yaptığı tartışmaların ilgisini çekti. Neredeyse Tamamlanmış Şiirlerden (2016) “Kış Çiçekleri”nde şunları yazdı:

Bir zamanlar arkadaşlarımla birlikte cennetin derin karına gittik
Saint Bernards ve Pirene dağ köpekleriyle
Allah'ın kendisi için yarattığı kar fırtınasında kaybolanları bulmak
Çünkü dünyada olup bitenleri görmemeyi tercih ediyor.
İngiliz şair Carol Rumens, 2015'te The Guardian'da “Moss'a haklı olarak dindar bir şair denilebilir ya da çağrılmayabilir” diye yazmıştı. “Eğer o dindar bir şairse, canlı sevinçleri ve üzüntüleriyle bu dünyaya sıkı sıkıya bağlı olan, Tanrı'yı bir mitten diğerine, bir mezhepten diğerine sevinçle kovalayan çok az dindar olmayan türden biridir. sonraki. Tanrı konusunun tamamı onu büyülüyor ama yakalanmayı pek beklemiyor.”

Bay Moss, Pekin, New York, antik Yunanistan, modern İtalya ve Arapların ve Yahudilerin Kudüs'ü gibi ortamlarda kırk yıllık çalışmasını kapsayan “Renklerin Tarihi: Yeni ve Toplu Şiirler” (2003) adlı eserinde Tanrı'nın varlığını iddia etti. 11 Eylül 2001'deki ölümcül terör saldırılarına tepki olarak. Bu koleksiyonda yer alan “İnanç” adlı şiirinde şunları yazmıştır:

Ölülerin ruhlarına inanmıyorum
Allah'a dirilerden daha yakınız,
Ve ben de bunu ciddiye almıyorum
İsa'ya benzeyen kelime Ubuntu
Bu uzlaşmayı öğretir
Katillerin, işkencecilerin, suç ortaklarının,
Kurbanlar hâlâ hayatta.
JT Barbarese, Haberler'ta bu kitapla ilgili incelemesinde şöyle yazmıştı: “Bir bakıma Moss, 40 yılı aşkın süredir aynı şiiri yazıyor; entelektüel otobiyografinin başlangıç noktası olarak benliği alan eksiltili meditasyonlar.” “Moss sürekli geçmişle konuşuyor. Ancak bu 250 sayfada en çok tekrarlanan kelime Tanrı'dır ve Moss'un Tanrısının inanmayanların Tanrısı olduğu gerçeği, en iyi dini şiirin hala inançtan ziyade özlemden doğduğunu göstermektedir.”