Steph Catudal’ın anıları aslında iç içe geçmiş iki kitaptır.

İşte Steph Catudal’ın, kocasının 2020’de akciğer kanseriyle verdiği yürek burkan savaşını anlatan Her Şey Bir Anda anı kitabı hakkında küçük bir sır: Kitabın çift bölümleri yıllar önce, Catudal’ın karısı Tommy Rivers Puzey bir ultramaraton Koşarken’i yazmadan çok önce yazıldı. ürkütücü bir déjà vu yaşamasına neden olan şiddetli bir öksürük geliştirdi. Covid-19 olmalıydı, değil mi? Yanlış.

Bu düz bölümler, Catudal’ın babasının 14 yaşındayken akciğer kanserinden ölümüyle ilgili yayınlanmamış anılarından alıntılar. Aynı öksürüğü vardı.

“Böyle bir sesi asla unutmazsın” diye yazıyor. “Boğazını parçalayan türden, kekeleyen, boğulan ve seni nefes nefese bırakan türden.”

Catudal ilk taslağını 2019’da bitirdi, ancak tam olarak tarif edemediği yönlerden eksik geldi. Bir telefon görüşmesinde şöyle dedi: “Kitaba ‘Seni Bıraktığım Yer Burası’ adını verdim çünkü kederimi arkamda bıraktığımı düşündüm.” Şimdi bunu o kadar komik buluyorum ki, kederin geride bırakabileceğiniz bir şey olduğunu düşündüm. ”

Puzey’nin teşhisi, yoğun bakımda 101 gün dahil olmak üzere uzun hastane yatışlarıyla sonuçlandı. Catudal bir rutin geliştirdi: sabahları kocasının yanında geçirdi – “Pandemi sırasında hastanede kalabilecek kadar şanslıydım” – ve sonra öğle yemeği ve bir kadeh şarap eşliğinde tek başına yazmak için dışarı çıktı. Phoenix’teki North Italia favori bir restorandı (“belli ki çok karantinaya alınmış ve bir köşede yapayalnız”), ancak bir park bankı da bir çimdik iş görürdü. Kocasına günlük benzeri girişler yaptıktan sonra, endişeleri üç kızının günlük aile hatıralarıyla karıştırdıktan sonra: “Iris’in kaküllerini o kadar kısa kestiğinde Harper Lee’ye mi yoksa Portland baristaya mı benzediklerinden emin olmadığımızı hatırlıyor musun?” – Catudal Puzey’e döndü.

Catudal, “Onunla birlikteyken yazamadım” dedi. “Sahip olduğum her an onunla birlikte olmak istediğimin çok farkındaydım.”

Pek çok engeli atlayarak ve utanmadan bir spoiler ifşa ederek: Puzey hayatta kaldı. Bu günlerde erken kalkıyor, koşu ayakkabılarının bağcıklarını takıyor ve yürüyüşe çıkıyor. Catudal, “Sadece durmuyor ve bence bu yüzden hayatta,” dedi. Keder konusunda yeni bir bakış açısına sahip – “Sonsuz ve sorun değil” – ve pozitif düşünce için yeni bir takdir (ama toksik / sinir bozucu türden değil).

Catudal, “Kocam hastalandığında, bir sonuç beklemeden umut edebileceğimi fark ettim.” Dedi. “Umut, beni bu karanlık zamanda taşıyan bir aşk nehriydi.”

Elisabeth Egan, kitap inceleme editörü ve A Window Opens’ın yazarıdır.