The Tale of Genji’nin çevirilerinden birine nasıl karar verdim?

dunyadan

Aktif Üye
İngilizce konuşan okuyucular için Murasaki Shikibu’nun 11. yüzyıl klasiği The Tale of Genji’nin dört ana çevirisi var.

Arthur Waley’in versiyonu, çalışmayı ilk olarak (neredeyse) bütünüyle, 1925 ile 1933 arasında yayınlanan altı cilt halinde Batı’ya tanıttı. Kencho Suematsu’nun bir versiyonu ondan önce geldi, ancak tam bir çeviri olarak kabul edilemeyecek kadar kısaltıldı. Sonraki sürümler takip etti: Edward G. Seidensticker, 1976; Royall Tyler, 2001; ve son olarak 2015’te Dennis Washburn.

Aldığım kitabın ilk nüshası Waley çevirisiydi çünkü tesadüfen girdiğim ilk kitapçının rafındaydı. Virginia Woolf’un bu çeviriyi British Vogue için incelediğini öğrendiğimde çok memnun oldum ve hemen ilgimi çekti.

Roman hakkında daha fazla okudukça ve akademisyenlerle konuştukça, okuyucuların favorileri olduğunu gördüm; nedenleri farklıydı. Bunlardan birkaçını denemeye karar verdim, eğer biri kafa karıştırıcı görünüyorsa veya aralarındaki anlamların ince bir şekilde değişip değişmediğini görmek istersem sürümler arasında geçiş yaptım.

Nihayetinde, çoğunlukla Washburn’ün çevirisine güvendim. Kitabı olay örgüsü düzeyinde anlamak için en okunaklı ve en iyisi buldum. Ancak Tyler çevirisinin bazı kısımlarını da okudum çünkü orijinal metnin karakterler için özel isimler kullanmayan dilbilgisine daha uygun olduğu söyleniyordu. Kendimi konuşma diline kaptırma deneyimini sevdim, ancak bazen kimin konuştuğunu veya rol oynadığını bilmek zordu ve kendimi sürekli olarak her bölümün başında bir karakter anahtarına geri dönerken buldum.

Dartmouth’ta karşılaştırmalı edebiyat profesörü olan Washburn, Homer’ın The Odyssey gibi diğer klasik eserlerde olduğu gibi, The Tale of Genji’nin daha fazla çevirisinin daha iyi olduğuna inandığını söyledi. “Yorumların aralığı devam ediyor” dedi.

Kendi çevirisiyle Murasaki’nin çalışmasını da aydınlatmak istediğini de sözlerine ekledi.

“Tarzında romantik bir şey var ve açık olmaması anlamında anlaşılması zor ve zor görülüyor” dedi. “Ve üzerinde çalıştığımda farklı bir sonuca vardım. Bence bu daha sağlam bir tarz ve dilin kendisi insanların düşündüğü kadar belirsiz değil.”

Romana yaklaşımımda, New York’taki Metropolitan Museum of Art’ta The Tale of Genji’den esinlenen 2019 resim sergisine eşlik eden kitabı yazan Melissa McCormick’in çalışmalarına da borçluyum.

The Tale of Genji’yi, kabulünü ve son birkaç yüzyıldaki etkisini anlamakta faydalı bulduğum birkaç cilt daha: