Willa Cather ve Yehudi Menuhin: Beklenmedik, Sarsılmaz Bir Dostluk

Menuhin gençlik aşkıyla uğraşırken, Cather ona tavsiyede bulundu – “Geleceğin benim için her zaman çok önemli” dedi ona bir mektupta ve Nola Nicholas'la olan evliliğinden övgüyle söz etti. Cather, arkadaşı Zoë Akins'e “Hiçbir sanatçı bu kadar mutlu bir evlilik yapmamıştı” diye yazdı. “Yehudi iyiyi her şeyden çok seviyor (güzel iyiyi kastediyorum) ve o da buna sahip.”

Cather dört hafta boyunca bronşit nedeniyle evde kaldığında Yehudi ve Nola Menuhin onu neredeyse her gün ziyaret ediyordu; ateşle ilgilendi ve çay yaptı. Cather bir kayıp yaşadığında Cather için daha da büyük bir teselli kaynağı olmuştu: Kardeşlerinin ve Cather ve Menuhin'le tanışan eski arkadaşı Isabelle McClung Hambourg'un ölümü.

Ancak 1946'nın başlarında geçirdiği meme kanseri ameliyatının ardından yaşadığı depresif izolasyondan çıkmakta zorlandı. Kayınvalidesi Meta Cather'e, hiçbir arkadaşıyla tanışmadığını, “Yehudi'yle bile” tanışmadığını ve müzik bile dinlemediğini yazdı. “Şimdilik en çok sevdiğim şeyleri dışarıda bırakmak zorunda kaldım.”

Cather bunu yine yapardı; Kasabadaki son gecesi, Menuhin'in Carnegie Hall'da oyununu izlemekti. Daha sonra Mart 1947'de iki çocuğuyla birlikte onu evinde ziyaret etti. Hefzibah da kocası ve iki oğluyla birlikte oradaydı. Cather ertesi gün yazdığı bir mektupta, “Hepimiz buradaydık (yalnızca çocuklar yeniydi), geri kalanımız tıpkı 10 ve 12 yıl önce her hafta burada buluştuğumuz gibi bu odalarda oturuyorduk” dedi.

Menuhin'ler Kraliçe Elizabeth'e binerken oradan geçiyorlardı. Cather, yelken açılmasına yaklaşık bir buçuk saat kala “sessizce kalktıklarını” ve ardından “asansörle hiç telaşlanmadan sokağa düştüklerini” hatırladı. Görünürde anlaşılmış ama dile getirilmemiş olan şey, bunun birbirlerini son kez görecekleriydi. Cather Nisan ayında öldü.

Bu son ziyaretle ilgili mektubunda Cather, bu dostluğun “hayatımın en önemli ilgi alanlarından ve mutluluklarından biri” olduğunu söyledi. Hatta Menuhin ve kız kardeşleriyle vakit geçirmektense hayatının neredeyse her bölümünü kaçırmayı tercih edeceğini söyleyecek kadar ileri gitti. O zaman bile yetişkinler olarak Willa Teyzenin sevdiği çocuklar gibi hissettiler.

Mektubun sonunda “Bugün” dedi, “bu odalar gerçekten de onun varlığıyla ve onun sadık, sevgi dolu dostluğuyla dolu görünüyor.”