Röportaj: Abdulrazak Gurah “hırsızlık” ve okuma hayatı üzerinden

dunyadan

Aktif Üye
E -Mail röportajında, Nobel Ödülü sahibi yeni okuyucularla tanışmanın zevkinden ve neden “beklenmedik nezaket” hakkında yazdığı hakkında konuştu. Scott Heller

Gece standınızda hangi kitaplar var?

Mircea Cartarescu, “Mıknatıs”; Beata UMubyeyi Mairisse, “Konvoy”; Juan Gabriel Vásquez, “Retrospektif”.

Kitaplarınızı nasıl organize ediyorsunuz?

Aynı yazardan kitapları kutladım. Hangi kitaplar bir komşu olarak biter, bazen yakınlarda kitaplar olmasına rağmen bazen bir şans meselesidir.

İdeal okuma deneyiminizi tanımlayın (ne zaman, nerede, ne, nasıl, nasıl).

Genellikle günün eski kısmını hayat yazmak veya görevlerle ilgili olmak için geçirdikten sonra öğleden sonra. O zaman birkaç saat boyunca çoğu zaman ve dikkat dağıtıcı olmadan okuması mümkündür.

Çocukken ne tür bir okuyucuydunuz?

Ailem okuyucu değildi, bu yüzden erken okumam okulda sağlanan şeydi. Yaşlandığımızda, diğer kitap türlerine ulaşmanın yollarını bulduk ve bunlar aramızda dolaştı, bu da bazen büyük heyecana yol açtı. Birçoğumuzun çok fazla yapmadığından şüphelenmese de “Lady Chatterley sevgilisi” olarak hatırlıyorum. Daha sonra bir öğrenci olarak okuduğumda, her şey benim için yeniydi. Okuduğumuz kitapların çoğu unutulmazdı, ancak bir avuç göze çarpıyor -“ve sakin bir şekilde Don”, “Suç ve Ceza” ve “Çılgın miktardan uzak”, Julie Christie, Alan Bates ve Terence damgası ile güzel film tarafından tetiklenen ilk okuduğum roman.

Kitap okumakta hiç zorluk çektiniz mi?

Hayır, asla.

Hediye olarak şimdiye kadar aldığınız en iyi kitap nedir?

Yaklaşık 12 yaşındayken okul ödülü olarak bir kitap aldım. Büyük, şişman bir kitap, bir tür resimli ansiklopedi idi, dünyadaki çeşitli halklarla ilgili hikayeler, neye benzedikleri, ne giydikleri, yaşadıkları evler, polisin giydiği üniforma. Özellikle polis üniformalarını hatırlıyorum. Bu kitabı sonsuza dek okudum.

Son zamanlarda bir kitaptan öğrendiğiniz en ilginç şey nedir?

Anean Condor'un hayat hikayesi ve kültürel önemi.

Duygusal veya entelektüel olarak ulaştığınız kitapları mı tercih edersiniz?

İçeriğe bakılmaksızın bana akıllıca hitap eden kitapları tercih ediyorum.

Nobel Ödülü'nden sonra yeni bir roman yazmak için ek bir baskı var mıydı?

Hayır, baskı zamandı. Ödül duyurulduğunda “hırsızlık” haline gelen işe biraz girdim ve onunla devam etmek için zaman ve sessizlik bulmak mümkün değildi. Önümde iyi vakit geçirmeyi tercih ediyorum, bu yüzden bir süre beklemek zorunda kaldım. Sonra alan ve müfredat vitae oluşturmak mümkün oldu ve bunu herhangi bir baskı duygusu olmadan yaptım.

Bu daha önce yazdığınız bir kitap mı?

Bence de.

Nobel sayesinde çalışmalarını bulan tüm yeni okuyucular hakkında ne öğrendiniz?

Yeni okuyucularla tanışmak ve duymak büyük bir zevkti. Bir süredir benimle olan, ama bilmediğim okuyucularla tanışmak da harikaydı. Cömertlik ve her ikisinin de zevk harika ve beklenmedik.

Svahili'de bazı işler tercüme edildiğinde Doğu Afrikalı okuyucular hakkında ne duydunuz?

Memnun görünüyorlar ve elbette öyleyim.

Röportajlarda, korkunç koşullarda “beklenmedik dostu” kavradıklarını söylediler. Neden?

Çünkü bizi ortak insanlığımız hakkında sakinleştiriyor ve elbette, mücadele etmemiz gereken tüm sorunların belirli bir rahatlamasına yol açabilir. Beklenmedik olduğu için, hepsi daha tatlı.

Amerikalı yayıncınız resimleri gösterir Lubaina Himid Kitap kapağınızda. İşini biliyor muydun? Bundan ne seviyorsun Kapaklar?

Önceden çalışması ve Zanzibar ile olan deneyimi ve onunla yeniden bağlantı kurması hakkında biraz bilgi sahibi oldum. Karakterlerinin karışıp geriye yaslandığı renklerini ve şakalarını seviyorum.

Seni güldüren son okuduğunuz kitap nedir?

Percival Everetts “James”.

Seni kızdıran son kitap mı?

Söylemeyi tercih ederim.